Jesenje vreme je idealno da isprobamo ovaj turski tradicionalni desert. Turski kolači su poznati po tome da se zalivaju sirupom od šećera, da su vrlo slatki, ali u isto vreme neodoljivi.
U našem receptu ćete osetiti vrlo mekan i zavodljiv ukus i miris muskatne bundeve u sirupu. Desert će još lepše izgledati kada ga prilikom serviranja pospete mlevenim pistaćima, bademom, kokosom, orasima ili tahinijem.
Šta nam je sve potrebno:
- 1,5kg muskatne bundeve
- 750gr šećera
- par komada karanfilića
- jedan štapić cimeta
za posipanje mleveni pistaći, orasi, badem
Način pripreme:
Ono što se preporučuje je da pripremu započnete uveče, a završite sutradan. Nije neophodno, ali je bundevi potrebno najmanje 6 sati da pusti svoje sokove.
- Bundevu oprati, oljuštiti i iseći na željene komade približno iste veličine.
- Očišćenu bundevu složiti u šerpu i ravnomerno posuti šećerom. Kada ste ovo uradili stavite alu foliju preko posude i ostavite preko noći da odstoji na sobnoj temperaturi. Za to vreme bundeva će otpustiti sopstveni sok i otopiti šećer.
- Ostaće malo šećera u tragovima koji se nije sasvim otopio, dodajte karanfilić i cimet, posudu staviti na laganu vatru i kuvati bez mešanja dok se bundeva ne skuva. Vreme kuvanja zavisi od same bundeve, čačkalicom probodite komad, pa ukoliko lako prolazi kroz bundevu, gotova je.
- Nekoliko puta pojačati temperaturu do ključanja kako bi sok postao gušći i polako postao sirup.
- Kada bundeva postane mekana, ostavite je u istoj posudi da se hladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga kabak rashladite u frižideru, izvadite neposredno pre serviranja.
- Poslužiti hladno, posuto mlevenim pistaćima ili orasima, bademima, kokosom ili preliveno tahinijem.
Po našem ustaljenom običaju preporučujemo i pravimo, ukusne i jednostavne recepte.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.