Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka i ima zeljast miris. Ima cvetove koji su beli ili žućkasti.
Cveta tokom maja ili juna, ali se konzumira pre cvetanja, što mlađa. Ono što se konzumira kod rukole i koristi za salate jesu listovi, koji imaju oštar i pikantan ukus, a bogati su vitaminima.
Rukola je puna antioksidanasa! Ona je i dobar izvor kalcijuma, važnog minerala za zdravlje kostiju, zatim vitamina C, beta karotena, gvožđa i folne kiseline. U rukoli su prisutni i lutein i zeaksantin, koji su odlični za vid i štite oči od štetnog UV zračenja.
Rukola je odličan dodatak zdravoj ishrani i može da pomogne kontrolisanje telesne težine, bilo da je cilj održavati je ili smršati.
Rukola je za mršavljenje dobra iz nekoliko razloga: pre svega ona je puna korisnih vlakana, koje prijaju sistemu organa za varenje, a poznata su i po tome što održavaju sitost i tako redukuju apetit i potrebu za velikim obrocima tokom dana.
Osim toga, ishrana bogata rukolom je po pravilu i niskokalorična, s obzirom na to da rukola ima izuzetno malo kalorija. Na 100 grama, rukola ima samo 25 kalorija.
Vrlo često rukola se koristi u pripremi obrok salata. Meša se sa raznim povrćem, semenkama, orašastim plodovima, pa i sa voćem. U salate mogu se dodati i proteini u vidu komadića mesa ili ribe.
Takođe, rukola može biti sjajan dodatak sendvičima, pastama ili pici.
Važni saveti
Kada kupujete rukolu, zapamtite da što je manja rukola, to je veća verovatnoća gorčine.
Zapamtite da se salate sa rukolom jedu odmah nakon pripreme.
Takođe, rukolu ne treba seckati nožem. Ukoliko je velika biljka, iskidajte je rukama.
Rukola se savršeno kombinuje sa različitim sirevima (parmezan, feta i mozzarella)😍
View this post on Instagram
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.