Hrana u frižideru može da stoji danima, i zato je mnogima logično rešenje da i luk smeste u odeljak za povrće.
Tako, prema stručnjacima prave veliku grešku.
„Luk upija više vlage u hladnjaku, pa se brže kvari“, kaže Kristen Farmer Hol, kuvarica i suvlasnica poslastičarnice iz Birmingema. „Skrob se takođe brže pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju“.
Ako luk ostavite u frižideru, na niskoj temperaturi skrob će se pretvoriti u šećer. To logično dovodi do promene u strukturi luka, pa on postaje gnjecav.
Pa gde onda treba da čuvamo luk?
Idelano je hladno, mračno i suvo mesto, najbolje u mrežici ili papirnoj kesi kako bi do njega dopirao vazduh.
Tako skladišten luk može da stoji 30 dana.
Ako ga držite u špajzu u kuhinji, gde je sobna temperatura, luk je upotrebljiv sedam dana.
Postoji još jedna greška kada je čuvanje crnog luka u pitanju. Mnogi ostatak čuvaju u frižideru, do sledećeg kuvanja, a tako na nenju mogu da se skupe opasne bakterije.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.