Kada pravite kolače obavezno proverite rok trajanja ova dva sastojka 1Foto: Mike Meeks on Unsplash

Verujemo da ne postoje koji sa slašču ne jedu kolače. Postoji mnogo vrsta, ukusa i tradicionalnih receptura, pa prosto čovek poželi da nauči da ih pravi. No, kada se upustimo u to treba se držati strogih uputstava iz recepta, jer i najmanja greška možeda naruši konačan rezultat.

Kako piše magazin Wired, kada su kolači i torte u pitanju, s razlogom postoje neka pravila. Previše ili premalo sastojka moglo bi da upropasti ugođaj. Previše brašna, na primer, kolač može načiti gustim ili suvim, a premalo brašna ponekad ne dopusti testu da naraste. U Southern Living-u stoji da tekstura kolača može da bude narušena ako sastojci nisu ispravno iskombinovani, jer „savršena torta ima ujednačenu teksturu i mrvicu je sočna u sredini, lepo je zapečena i nežna, te podnosi glazuru“.

Konačan ishod poslastice zavisi i od dva sastojka koji igraju ključnu ulogu, a popust drugih namirnica imaju rok trajanja, koji bi trebalo da proverimo pre nego što ih upotrebimo za pripremu kolača.

Prašak za pecivo i soda bikarbona ključni su sastojci kojima moramo proveriti rok trajanja pre nego što ih pomešamo sa drugim sastojcima. Oba ova proizvoda imaju rok trajanja i ne postoji način da „prostim okom“ proverimo da li će doprineti zamešanom testu ili ga upropastiti. Rok trajanja tu je puno verodostojniji. Prašak za pecivo je, naime, u kombinaciji s tečnim sastojcima proizvodi ugljen dioksid koji „podiže“ kolače. S druge, pak, strane soda bikarbona je baza koja, u kombinaciji s kiselinom, poput soka od limuna, proizvodi ugljen dioksid i daje nešto „sramežljiviji rezultat pri narastanju testa. Međutim, i prašak za pecivo i soda bikarbona su osetljivi na vlagu, što s vremenom smanjuje njihovu delotvornost. Stoga, ne čudi što neki navode kako je rok trajanja praška za pecivo tri meseca od otvaranja, a soda bikarbone šest meseci. Pritom, očekivano, nije reč o tome da se „prašak“ pokvario, već s vremenom gubi svoje čudesne moći.

Možemo li da ih testiramo?

Pomešate prašak za pecivo s kipućom vodom, ako se snažno zapeni, možda je još uvek dovoljno svež da testo naraste. Za testiranje soda bikarbone potrebno je da je pomešati s sirćetom. Sipajte kašičicu sode bikarbone u malo sirćeta. Ako počne da se peni, soda bi i dalje trebalo da bude dobra za upotrebu.

Ipak, ako želite da budete sto posto sigurni da će vam testo narasti, jer kolač pripremate za posebnu priliku kada se greške ne opraštaju, najbolje je da kupite nov prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

Izvor: jutarnji.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari