Malo je jela oko kojih kruži toliko legendi, kao što je to slučaj sa skromnim drobljencem poznatim pod nazivom Kaiserschmarrn. Naime, austrijski car Franja Josif obožavao je ovaj desert, pa su austrijske palačinke poznate kao i kraljevski drobljenac, piše Punkufer…
Verovatno najpoznatija priča u vezi sa desertom Kaiserschmarrn počinje poslastičarem iz dvorske kuhinje, koji je eksperimentisao sa smesom za omlet kako bi napravio novi, lagani desert za Elizabetu, suprugu Franje Josifa I, poznatiju kao Sisi. No, palačinka nije uspela. Sluga, koji to nije znao, poslužio je palačinku carskom paru, koji je, prilično iznenađen, pogledao neuspeli eksperiment i upitao: „Kakva je to šala?“. No, pribrani sluga brzo je snašao i i odgovorio: „To je kaiserschmarrn!“.
Kakva zbrka…
Prema drugoj priči, car je jednom prilikom lutajući alpskim pašnjacima nakon lova svratio u skromni dom jedne seoske porodice kako bi se sakrio od nevremena. Od silne nervoze što joj je austrijski car u kući, domaćica je nespretno uništila palačinke koje je pekla u tiganju. Caru je, međutim, jelo izvrsno prijalo, iako ga je nazvala „schmarrn“ (zbrka, kaša), pa ga je on prozvao „kaiserschmarrn“.
Koju god priču odlučite da prihvatite, ona ne umanjuje jednostavnost i slast poslastice kaiserschmarrn, koja se tokom 20. veka toliko raširila da su danas brojne varijacije prisutne širom Evrope.
U Austriji se testo seče na manje komade, posipa grožđicama i šećerom u prahu i poslužuje sa sosom od šljiva ili jabuka. Grožđice se takođe mogu umešati u testo tokom pečenja. Nešto složenija varijanta uključuje belanca, koja se umute u testo kako bi ono postalo vazdušastije.
Kaiserschmarrn
Sastojci:
- 4 jajeta
- 250 ml mleka
- 30 g šećera
- 150 g brašna
- 50 g maslaca
- so i šećer u prahu
Priprema:
- Odvojite žumanca i belanca, pa umutite belanca u čvrst sneg.
- Žumancima dodajte mleko i brašno, malo ih posolite i dobro izmešajte u glatku smesu.
- Smesi od žumanaca dodajte sneg i lagano izmešajte kutlačom.
- U veći tiganj stavite maslac, a kada se rastopi, ulijte dobro izmešanu smesu.
- Pecite na srednje jakoj vatri. Zatim okrenite testo na drugu stranu, pecite 2 do 3 minuta, pa ga lopaticom ili viljuškom iscepkajte na veće komade.
- Još malo pecite i nastavite da pažljivo okrećete komade sve dok ne budu gotovi, ali ih nikako nemojte pritiskati.
- Preručite ih u tanjir, pospite šećerom u prahu i poslužite uz voćni sos, džem ili slatko po izboru. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.