kvasacKvasac je neophodan za vazdušasta testa, foto: Ildi Papp / Panthermedia / Profimedia

Kvasac je jednoćelijska gljivica koja pretvara skrob u šećer i neophodan je alkoholno vrenje i dizanje testa.

Kvasac je neophodan ako želite da vam peciva budu vazdušasta, ali prava količina je za mnoge, osim za prave kuvare, večita misterija.
Mešenje savršenog kiselog testa može biti jednostavno ako znate pravi odnos sastojaka.
Jedna od najčešćih dilema u pečenju je koliko kvasca koristiti da se testo lepo digne i postane svetlo.
Previše kvasca može pokvariti ukus, ali premalo usporava proces dizanja. Proverite koliko nam je kvasca potrebno za kilogram brašna, bez obzira da li koristimo svež ili suvi kvasac.
U pripremi kvasnog testa jedan od ključnih sastojaka je kvasac. Ako imate dobar recept, važno je da pratite količinu sastojaka i koristite ih u pravim razmerama.
Još je važnije da sastojci budu sobne temperature, jer će to uticati na dizanje i kvalitet testa.
Ipak postoji jedno pravilo kada je kvasac u pitanju, koje koriste svi pekari, piše masoncash.co.uk.
Sa različitim opcijama kvasca dostupnim u supermarketima, ovo može biti malo zbunjujuće. Kao pravilo, koristite:

1.4% težine brašna koje koristite (na primer, 14g kvasca po 1kg brašna) za brzi kvasac.
1% za suvi kvasac.
2% za sveži kvasac.
Ako koristite sveži kvasac, izvadite ga iz frižidera 30 do 45 minuta pre korišćenja.
Ako koristite instant kvasac, testo bi trebalo da se udvostruči za sat, a ako koristite suvi kvasac onda bi testo trebalo da se podupla za sat i 20 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari