Dobro organizovan frižider je osnova za pripremu hrane.
Neke namirnice koje redovno kupujemo poput voća, povrća, mesa i riba lako se kvare i gube hranljiva svojstva. U tome nam pomaže frižider i pravilnim skladištenjem namirnica možemo da produžimo njihovu svežinu.
Mleko, voćni sokovi ili voćni jogurti tj. namirnice koje se često upotrebljavaju treba da budu smeštene nadohvat ruke, a za to su najbolja vrata frižidera.
Jaja bi takođe trebalo čuvati u njihovom pakovanju pri vrhu frižidera ili na posebnom držaču u vratima.
Sirevi bi trebalo da budu smešteni u najtoplijem delu frižidera odnosno u vratima frižidera i to pri vrhu. Čuvajte ih u poklopljenim plastičnim posudama ili umotajte u masni papir tj. foliju, izbegavajte omotače koji se lepe za hranu jer vlaga koja se zadržava na njima može preneti hemikalije sa omotača.
Meso koje ste kupili za pripremu hrane je najbolje upotrebiti istog dana, ali ako planirate da ga ostavite za sutra, stavite meso na tanjir i prekrijte samolepljivom folijom i odložite na sredinu frižidera.
Iako je ribu najbolje pripremati i jesti onog dana kad je kupljena, ukoliko je pak morate odložiti, stavite je na keramički tanjir i prekrijte samolepljivom folijom, ali odložite pri dnu frižidera, i to ne duže od 24 sata.
Sveže povrće i gotove salate držite pri dnu drižidera, u namenskim fiokama. Ukoliko vam ponestane prostora u fiokama, povrće možete držati i u središnjem delu frižidera u plastičnim kesama ali opet daleko od sirovih namirnica.
Konzerve rđaju u frižideru pa hranu iz otvorenih konzervi pre smeštanja u frižider prebacite u plastične posude. Sve teglice okrenite da se vide etikete.
Namirnice koje treba čuvati na sobnoj temeraturi, a ne u frižideru su: paradajz, avokado, crni luk, krompir i korensko povrće, kao i većina voća – osim bobičastog.
View this post on Instagram
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.