Kako da poboljšate ukus i teksturu kuvanog krompira uz samo jedan sastojak 1Foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

 

Bilo da pravite pire, pečeni ili prženi krompir, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da postignete bolje rezultate.

Jedan trik za savršeno kuvan krompir uključuje upotrebu sirćeta. Ovaj sastojak, koji uvek imamo u kuhinjskom ormariću, osim što je koristan u čišćenju i kozmetici, može biti i ključ za bolji ukus i teksturu krompira.

Tajna dobrog rezultata leži u dodavanju malo soli i jedne kašike sirćeta tokom kuvanja, nakon 15 minuta. Pomaže u formiranju tanke kore na spoljnoj površini krompira, koja čuva njegov oblik i sprečava propadanje.

Važno je napomenuti da ne treba preterivati sa sirćetom kako ne biste pokvarili ukus krompira – jedna kašika biće dovoljna za četiri do pet krompira.

Pored toga, pH vrednost sirćeta sprečava razgradnju pektina iz krompira, što takođe doprinosi boljoj teksturi i izgledu gotovog jela. Beli krompir, zbog većeg sadržaja skroba i brašnaste teksture, idealan je za pripremu pire krompira, dok krompir sa voskom sadrži manje skroba i savršen je za prženi ili pečeni krompir.

Isprobajte ovaj trik i svaki put uživajte u savršeno pripremljenom krompiru, piše klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari