Čorbice i supice su ono što nam nedostaje u svakodnevnoj ishrani. Zato vam donosimo tri savršena recepta Mike Dajmaka. Ide i vikend, pa taman možete da poradite na vašim kulinarskim umećima.
Pileća čorba
Pile – 1 kom (oko kilogram); crni luk – 2 glavice; mešana zelen (šargarepa, peršun, paškanat, celer) – 500 gr;
brašno; so; ulje; jaja – 3 kom; kisela pavlaka – 2 dl
U posle (Drugi svetski) ratna vremena nastala je izreka da je piletina »najizdašnija« hrana na svetu. Nije ni čudo: vešti su od samo jednog pileta uspevali da prave i zanosnu čorbicu, onda paprikaš, a bogami ostane nešto i za pohovanje.
Dakle, pile valja istranžirati. Na jednu stranu sitnice, krilca, kost od belog mesa koje će kasnije završiti u paprikašu. Bataci su, jelte, za pohovanje. U oko dve litre posoljene vode treba skuvati pileću sitnež i koske ostale od pandlovanja, što se kasnije očiste. Da ni trunka mesa koje se može zadržati, ne propadne.
Dve glavice sitno iseckanog crnog luka proprže se pa zaprže s dve kašike brašna. Kad je brašno porumenelo, lagano i uz mešanje, naliva se vodom u kojoj se kuvalo meso. Ubaci se zelen iseckana na kružiće, dosoli po ukusu, pa kuva sve mešajući, dok korenje ne smekša. Onda se ubaci i meso, pa kuva na laganoj vatri još petnaestak minuta.
U dubljoj činiji se umute tri jajeta s čašom jakog milerama, što se neposredno pre služenja sjedini s malo ohlađenom (ne sme da vri) čorbom.
Bela čorba
Bataci i karabataci – 500 gr;
mešana zelen (šargarepa, peršun, paškanat, celer) – 500 gr;
so; biber; limun – 1 kom;
pirinač – 1 šoljica; pavlaka – 2 dl
Nevolje sa ovom čorbom postojale su samo dok od piletine nije počela da se pravi »konfekcija«. Elem, u prigodnoj radnji valja nabaviti pola kila bataka i karabataka, razdvojiti ih, pa pristupiti šporetu.
Bela čorba: proprži se glavica luka, doda seckana veza zeleni, naravno meso, nalije vodom (na ovu količinu mesa i zeleni oko dve litre), a na kraju samo ukuva šoljica pirinča.
Pred služenje začini se pavlakom i jednim oljuštenim i na sitne komadiće iseckanim limunom.
Supa za početak
Za supu: pile – 1 kom; crni luk – 1 glavica;
mešana zelen (šargarepa, paškanat, zelen, celer) – 500 gr;
biber u zrnu; so. Za dronjke: jaja – 1 kom;
brašno – 4 kašičice; ulje; vegeta
Kao i za svaku supu, valja na plotni prepeći jednu osrednju glavicu crnog luka, opranu a neočišćenu. Onda u poveći lonac, treba uturiti taj luk, pola kila očišćene i na krupne komade isečene zeleni sa celerom, malo bibera u zrnu, soli, vode kol’ko da se sve dobro nalije… i pile naravno.
Kuva se dok meso bude tako mekano da se bez teškoća može odvojiti od kostiju. Gotovo da samo sa njih spada. Nužno za musaku što sledi. Supu sada treba procediti, odvojiti korenje (takođe za musaku), luk i biber baciti, pa pristupiti izradi dronjaka:
U velikoj šolji valja umuti jaje s četiri kašičice brašna, malo začiniti vegetom, onda ulije još malo (oko kašičica) ulja, pa muti dok masa ne postane ujednačena. Da ne bude ni pregusto, niti pak retko. Da kad se napuni kašičica, pa nakrene, testo počne da klizi, polako, istežući se. Kao med.
Proceđena supa se zavri, pa pravo u ključ sipaju dronjci, kol’ko ih ima i sve kuva na laganoj vatri još petnaestak minuta.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.