Kako da sprečite klijanje krompira i opasnost po zdravlje? 1Fotografija: Lars Blankers on Unsplash

Proklijale krompire treba izbegavati, jer to znači da su proizveli prirodne toksine. „Krompiri klijaju kada su izloženi toplom okruženju, oko 20°C ili više”, poručuje nutricionista Rahaf Al Boki, vlasnik „Olive Tree Nutrition” i predstvnik Akademije za ishranu i dijete, „Proklijali krompir proizvodi hemijski solanin, koji može da bude otrovan ako se konzumira”.

Ukoliko krompir ima samo male klice i još uvek je čvrst, možete da ih uklonite i odrežete sva meka mesta, te pojedete ostatak. Ali, idealni uslovi skladištenja mogu da učine da ovo popularno povrće traje mnogo duže, prenosi Simply Recipes.

1. Čuvajte krompir van toplote i izvora svetlosti

Budući da svetlo, toplota i vlaga mogu da ubrzaju klijanje vaših mladica, najbolje je skladištiti krompire na hladnom, suvom i tamnom mestu. Dobre opcije su ostava ili polica, za razliku od pulta ili prozorske daske gde dnevna svetlost može da ima uticaja.

2. Čuvajte krompir u frižideru

Novo istraživanje dovelo je u pitanje dugotrajne preporuke za skladištenje namirnica, pa možete razmisliti i o odlaganju krompira u frižider. „Dok su stručnjaci ranije savetovali da se krompiri ne čuvaju u frižideru, jer se smatralo da niske temperature povećavaju šećere koji stvaraju akrilamid, potencijalni kancerogen u krompiru, nova istraživanja pokazuju da to jednostavno nije tačno”, kaže Kelsi Kunik, nutricionista i savetnik za Zenmaster Wellness. Agencija za standarde hrane Ujedinjenog Kraljevstva (FSA) poručuje da je odlaganje krompira u frižider sigurno, te da može da mu produži rok trajanja za 3 do 4 meseca.

3. Izvadite krompir iz plastične kese

Krompir često kupujemo u plastičnim kesama koje nisu idealne za skladištenje. Umesto toga zamenite plastiku papirnom, mrežastim cegerom ili kontejner za otpatke s ventilacijom. Plastična kesa može da potstakne vlagu, što može da dovede do stvaranja buđi i truljenja.

4. Držite krompir odvojeno od određenog voća i povrća

Takođe, važno je u kakvom je ‘društvu’ vaš krompir. Nemojte da ga pakujete u blizini jabuka, avokada, paradajza ili drugih vrsta proizvoda koji otpuštaju etilen. To je gas koji proizvode pojedine namirnice što može da uzrokuje brže sazrevanje osetljivog voća i povrća.

5. Uklonite proklijali ili pokvareni krompir

Jedan proklijali krompir može da utiče na ostatak. „Ako primetite da se jedan krompir kvari, uklonite ga iz gomile, jer bakterije i buđ mogu lako da se prošire na ostale krompire’, zaključuje Kunik.

Izvor: n1info.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari