Kako ispravno čuvati domaći keks da vam duže potraje i ostane svež? 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Verovatno znate koliko dugo možete da držite kolače i torte u frižideru, ali da li znate koliko dugo možete da držite domaće kekse?

Iako je reč o suvom desertu koji može da traje duže od kolača, mnogi ljudi nisu sasvim sigurni u njihov rok trajanja i prave greške koje gube svežinu i kvalitet.

Da bi keks što duže ostao svež, važno je pravilno skladištenje. Iako limene kutije za keks mogu izgledati veoma atraktivno, keks treba čuvati u kutijama koje se hermetički zatvaraju. Keksi se takođe mogu zamrznuti i konzumirati nekoliko meseci kasnije. U nastavku vam otkrivamo koliko dugo su domaći keksi bezbedni za jelo i kako ih čuvati kako bi što duže ostali sveži, piše N1 Zagreb.

Klasični keksi

Suvi keksi se veoma lako prave i zahvalni su za čuvanje, bez obzira da li ih pravite sa čokoladom, suvim voćem ili bez dodataka. Pošto su prilično čvrsti, možete ih slagati jednu na drugu u posudu bez straha da će se zgnječiti. Na sobnoj temperaturi suvi keksi mogu da se drže oko nedelju dana, važno je samo da dobro zatvorite posudu. Pečene kekse ne treba držati u frižideru, jer mogu postati gnjecavi. Ako još niste ispekli kekse, možete da ih držite sirove u frižideru 2 do 3 dana. Ako ste ispekli previše da nećete imati vremena da ih pojedete, možete ih čuvati u zamrzivaču i pojesti u roku od 6 meseci, pod uslovom da nemaju glazuru. Isto važi i za sirovo testo za biskvit, jer može da se čuva u zamrzivaču do 6 meseci.

Da bi keks što duže ostao svež, važno je pravilno skladištenje. Iako limene kutije za keks mogu izgledati veoma atraktivno, kekse treba čuvati u kutijama koje se hermetički zatvaraju. Keksi se takođe mogu zamrznuti i konzumirati nekoliko meseci kasnije. U nastavku vam otkrivamo koliko dugo su domaći keksi bezbedni za jelo i kako ih čuvati kako bi što duže ostali sveži.

Biskoti

Iako na prvi pogled izgledaju kao suvi keksi, biskoti se razlikuju od njih jer ih je potrebno dva puta peći tokom pripreme, što znači da imaju duži rok trajanja. Možete ih držati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi do 2 nedelje. Ne držite ovu vrstu keksa u frižideru, jer će izgubiti karakterističnu hrskavost. Možete ih čuvati u zamrzivaču na isti način kao i klasične kekse, odnosno do 6 meseci, i jednostavno ih ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrznu pre konzumiranja.

Keks sa kremom ili glazurom

Ove vrste keksa traju mnogo kraće upravo zbog sastojaka koje stavljate u krem ili glazuru. Pored toga, tokom skladištenja zahtevaju određenu negu kako se glazura i krema ne bi oštetili. Ako kekse ukrašavate krem sirom ili šlagom, obavezno ih čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru. Ako za dekoraciju koristite glazuru od belanaca i šećera, onda ih možete čuvati na sobnoj temperaturi. Trebalo bi da jedete obe vrste keksa u roku od 2 do 3 dana. Takođe, ove vrste keksa ne treba čuvati u zamrzivaču, pa ako ste ispekli previše keksa i želite da ih zamrznete, bolje je da stavite glazuru i kremu na kekse nakon odmrzavanja, piše Centarzdravlja.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari