Ukoliko vam se ne dopada boja jaja, ne brinite, vrlo jednostavno ih možete izbeliti. Prilikom kuvanja jaja, dodajte malo alkoholnog sirćeta i malo soli.
Ne znam tačno da vam kažem koja je količina potrebna jer nisam merila, ali na 1/2 l vode nisam sipala više od 3-4 kašike sirćeta.
Na 1 l vode je dovoljno sipati 1 dl sirćeta i kašičicu soli.
Jaja kuvajte na uobičajen način (u vodi u koju ste sipali sirće i so).
Ostavite ih da se prohlade u vodi u kojoj su se kuvala, pa ih lagano istrljajte vlažnom krpom.
Za trljanje možete koristiti truleks krpu.
Videćete kako se skida sloj sa ljuske, a jaja postaju bela.
Ukoliko želite da farbate izbeljena jaja (na način koji zahteva da se jaja kuvaju u boji), kuvajte ih samo nekoliko minuta, prelijte hladnom vodom i još mlaka istrljajte krpom kako biste skinuli tamniji sloj.
Jaja kuvajte u boji prema uputstvu sa pakovanja.
Nakon izbeljivanja, jaja možete dekorisati po želji – dekupaž tehnikom, jestivim flomasterima, sličicama, trakama…
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.