Kako kašičica maslinovog ulja dnevno utiče na naš organizam 1Foto: Dusan Zidar / Panthermedia / Profimedia

 

Dodavanje male količine maslinovog ulja u vašu dnevnu ishranu može pomoći u smanjenju rizika od demencije.

Novo istraživanje analiziralo je podatke od više od 92.000 učesnika tokom 28 godina. Učesnici su svaka četiri godine odgovarali na pitanja o svojim prehrambenim navikama i unosu maslinovog ulja. Oni koji su unosili više od sedam grama (oko pola kašičice) maslinovog ulja dnevno imali su 28% manji rizik od smrti usled demencije u poređenju sa onima koji su ga retko ili nikada konzumirali.

Međutim, ovo je opservaciono istraživanje koje može identifikovati povezanosti, ali ne može utvrditi uzročno-posledične veze. Drugim rečima, nije jasno da li maslinovo ulje direktno smanjuje rizik od smrti usled demencije ili su u pitanju drugi faktori života.

„Ovo istraživanje je proučavalo zdravstvene kartone, evidenciju smrti, ishranu i upitnike o učestalosti konzumiranja hrane kako bi pokušalo da identifikuje moguće veze između unosa specifične hrane i rizika od smrti povezane sa demencijom“, rekla je Stefania Forner, doktor nauka, direktorka medicinskih i naučnih odnosa u Alchajmerovoj asociaciji, za Verywell.

„Ovo nije intervencijsko istraživanje u kojem su neki ljudi jeli maslinovo ulje, a neki nisu, što je zlatni standard za način na koji se sprovode klinička ispitivanja tretmana“, dodala je Forner.

Iako se ne možete osloniti na jednu kašičicu maslinovog ulja da biste smanjili rizik od smrti povezane sa demencijom, uključivanje u vašu ishranu može doneti zdravstvene koristi koje podržavaju kognitivno zdravlje.

„Već dugo znamo da su maslinovo ulje i drugi izvori nezasićenih masti važni za aspekte kardiovaskularnog zdravlja, uključujući smanjenje nivoa holesterola, smanjenje krvnog pritiska i smanjenje rizika od srčanih bolesti“, rekla je Li Baron, dijetetičarka u The Baseline Lifestyle Co, za Verywell.

Veza između zdravlja srca i mozga je dobro uspostavljena. Istraživanje objavljeno u Journal of the American Heart Association pokazalo je da su ljudi sa višim rizikom od srčanih bolesti imali lošiju kognitivnu funkciju u poređenju sa onima sa nižim rizikom, što sugeriše da je ono što je dobro za srce, takođe dobro i za mozak.

Stručnjaci kažu da je važno fokusirati se na celokupnu sliku vaših prehrambenih navika, a ne oslanjati se na jedan „čarobni metak“ kao što je dnevna kašičica maslinovog ulja za zdravlje mozga.

„Jedenje ukupne ishrane koja je zdrava za srce može doprineti smanjenju rizika od kognitivnog opadanja i demencije. Međutim, ne postoji nijedna pojedinačna hrana ili sastojak koji je, kroz rigorozna naučna istraživanja, pokazao da sprečava, leči ili leči Alchajmerovu bolest ili druge vrste demencije“, rekla je Forner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari