
Dok je već poznato da neka pića, posebno ona puna šećera ili alkohola, mogu negativno uticati na zdravlje mozga, nova naučna istraživanja ukazuju na to da kefir – mlečni napitak dobijen fermentacijom – može imati pozitivan efekat i uticati na prevenciju Alchajmerove bolesti.
Kefir se pravi tako što se mleko ostavi da fermentiše uz pomoć kefirnih zrna, koja sadrže mešavinu korisnih bakterija i kvasaca. Ove dobre bakterije, poznate kao probiotici, mogu doprineti boljoj crevnoj flori, što se sve češće povezuje i sa zdravljem mozga. Za razliku od jogurta, kefir ima drugačiji sastav i nešto ređu, tečniju konzistenciju. Zbog svog osvežavajućeg ukusa i bogatog nutritivnog profila, sve više ljudi ga koristi ne samo kao napitak, već i kao funkcionalnu hranu koja može imati blagotvorne efekte na organizam.
Kako kefir utiče na Alchajmerovu bolest
Osim probiotika, kefir sadrži kalcijum, folat, fosfor, proteine, riboflavin i vitamin B12, a posebno je koristan jer je prirodno siromašan laktozom, što ga čini podnošljivim čak i osobama sa intolerancijom na laktozu, piše Index.hr.
Zdravlje digestivnog sistema utiče na cirkulaciju, imunitet, apsorpciju hranljivih materija i zapaljenske procese u telu. Osim toga, kefir ima antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju oksidativnog stresa, što dodatno doprinosi zaštiti mozga, piše Parade.

Stručnjaci ističu da je uzorak premali da bi se izvlačili čvrsti zaključci
Analizom šest studija na životinjama i jedne male studije na ljudima, naučnici su utvrdili potencijalne prednosti kefira za kognitivne funkcije. U toj jednoj studiji, 13 učesnika sa Alchajmerovom bolešću pokazalo je poboljšanje pamćenja, motoričkih veština i ukupne kognitivne funkcije.
Rezultati su pokazali poboljšanje od 28 procenata u testu mini-mentalnog stanja (MMSE), poboljšanje od 66 procenata u testovima neposredne memorije i poboljšanje od 62 procenata u testovima odloženog pamćenja.
Međutim, stručnjaci naglašavaju da je uzorak premali da bi se izvlačili čvrsti zaključci. Ljudi sa uznapredovalom bolešću nisu pokazali značajna poboljšanja, a potrebno je više istraživanja na ljudima da bi se potvrdio uticaj kefira na Alchajmerovu bolest, demenciju i zdravlje mozga uopšte.
Ako razmišljate da ga uvedete u svoju ishranu, preporučuje se da se konsultujete sa svojim lekarom. Pored kefira, zdravlju creva i mozga može doprineti i druga fermentisana hrana kao što su jogurt, kiseli kupus, miso pasta ili kombuča.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.