Kako napraviti bejlis kod kuće 1Foto: Katsiaryna Hurava / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Baileys Irish Cream je najpoznatiji irski liker, koji se pravi od mešavine irske kisele pavlake, irske viskija i šećera, uz dodatak vanile i drugih začina.

Bejlis je prvi put proizveden 1974. godine u Irskoj, a danas je jedan od najpoznatijih kremastih likera na svetu. Brend je postao sinonim za uživanje u kremastim, slatkim i alkoholnim napicima.

Glavni sastojci bejlisa su:

Irski viski – daje mu alkoholnu osnovu i karakterističan ukus.
Kisela pavlaka – dodaje kremastu teksturu i bogatstvo okusa.
Vanila – daje slatkoću i prijatan miris.
Cimet, čokolada, kesten i kafu (u nekim varijantama) – često se koriste za aromatizaciju.

Kako se pije?

Bejlis se obično pije kao digestiv nakon obroka, ali može se koristiti i u koktelima. Može se piti ledeno, u kombinaciji sa kafom, u koktelima poput „Baileys White Russian“, ili čak u kolačima i drugim desertima.

Osim standardnog Baileys Irish Cream, postoje i varijante poput bejlisa s ukusima čokolade, vanile, kafe, pa čak i bejlis sa nižim sadržajem alkohola ili vegan verzija (koja koristi biljne zamene za pavlaku).

Bejlis je i simbol irske tradicije i kvaliteta, ali i moderan liker koji se često konzumira na svečanim prigodama.

A ako želite ovaj liker da napravite kod kuće, evo šta će vam biti potrebno.

Potrebno:

400ml slatkog kondenzovanog mleka (jedna konzerva)
250ml slatke pavlake
250ml viskija
2 kašike sirupa od čokolade
2 kašičice ekstrakta vanile
2 kašičice instant kafe

Način pripreme:

Sve sastojke sjediniti u blenderu, ili ručno mešajući žicom.

Dobijeni liker sipati u staklenu bocu, čuvati u frižideru.

Pre služenja likera obavezno promućkati sadržaj.

Možete sebi dozvoliti slobodu, pa neke količine promeniti i prilagoditi sopstvenom ukusu.

Umesto sirupa od čokolade može da pomogne 1-2 štangle otopljene crne čokolade kao zamena.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari