Baileys Irish Cream je najpoznatiji irski liker, koji se pravi od mešavine irske kisele pavlake, irske viskija i šećera, uz dodatak vanile i drugih začina.
Bejlis je prvi put proizveden 1974. godine u Irskoj, a danas je jedan od najpoznatijih kremastih likera na svetu. Brend je postao sinonim za uživanje u kremastim, slatkim i alkoholnim napicima.
Glavni sastojci bejlisa su:
Irski viski – daje mu alkoholnu osnovu i karakterističan ukus.
Kisela pavlaka – dodaje kremastu teksturu i bogatstvo okusa.
Vanila – daje slatkoću i prijatan miris.
Cimet, čokolada, kesten i kafu (u nekim varijantama) – često se koriste za aromatizaciju.
Kako se pije?
Bejlis se obično pije kao digestiv nakon obroka, ali može se koristiti i u koktelima. Može se piti ledeno, u kombinaciji sa kafom, u koktelima poput „Baileys White Russian“, ili čak u kolačima i drugim desertima.
Osim standardnog Baileys Irish Cream, postoje i varijante poput bejlisa s ukusima čokolade, vanile, kafe, pa čak i bejlis sa nižim sadržajem alkohola ili vegan verzija (koja koristi biljne zamene za pavlaku).
Bejlis je i simbol irske tradicije i kvaliteta, ali i moderan liker koji se često konzumira na svečanim prigodama.
A ako želite ovaj liker da napravite kod kuće, evo šta će vam biti potrebno.
Potrebno:
400ml slatkog kondenzovanog mleka (jedna konzerva)
250ml slatke pavlake
250ml viskija
2 kašike sirupa od čokolade
2 kašičice ekstrakta vanile
2 kašičice instant kafe
Način pripreme:
Sve sastojke sjediniti u blenderu, ili ručno mešajući žicom.
Dobijeni liker sipati u staklenu bocu, čuvati u frižideru.
Pre služenja likera obavezno promućkati sadržaj.
Možete sebi dozvoliti slobodu, pa neke količine promeniti i prilagoditi sopstvenom ukusu.
Umesto sirupa od čokolade može da pomogne 1-2 štangle otopljene crne čokolade kao zamena.
Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.