Medenjaci se najčešće prave za novogodišnje i božićne praznike.
Poslednjih godina se najviše pažnje posvećuje njihovom dekorisanju. Možete ih dekorisati na više načina. Ja sam se odlučila za fondan dekoraciju.
Medenjaci, sastojci:
- 120 g šećera
- 1 dl vode
- 100 g margarina/putera
- 3 kašike meda
- 400 g brašna
- 1 kašika začina za medenjake
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice praška za pecivo
Medenjaci, priprema: Prokuvajte vodu, šećer, margarin/maslac i marmeladu. Izmešajte suve sastojke i dodajte ih u ohlađenu smesu koju ste prokuvali. Sjedinite sve sastojke. Testo upakujte u kesu i stavite u frižider da se dobro ohladi. Premesite ga sa malo oštrog brašna i razvijte na površini koju ste posuli oštrim brašnom (oko 3 mm debljine).
Secite željene oblike.
Medenjake ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 10-12 minuta.
Kada se ohlade, dekorišite ih fondanom. Fondan možete zalepiti vodom – površinu fondana koja ide na medenjak, delimično premažite vodom.
Medenjaci se mogu dekorisati rojal smesom (belance i šećer u prahu) i čokoladnom glazurom.
Napomene: Ukoliko ste alergični na med, umesto meda stavite istu količinu marmelade. Ako nemate mešavinu začina za medenjake, možete je zameniti cimetom ili je napraviti sami – izmešajte jednake količine cimeta, đumbira, karanfilića, muskatnog oraščića… U testo za medenjake, možete dodati rendanu koricu pomorandže i/ili limuna.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.