Iako češće čujemo mane kada je u pitanju ispijanje kafe, kafa kao namirnica ima mnoge benefite za naš organizam, ali samo ako je pijete umerneno i odgovorno.
Neki piju kafu zbog ukusa, neki da napune dan energijom ali kada kažem pijte kafu odgovorno, na šta zapravo mislim?
Kafa je prvenstveno odličan antioksidans i usporava proces starenja, štiti nas od ateroskleroze i bolesti srca (jer snižava nivo holesterola u krvi) utiče na smanjenje migrena i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Takođe kafa pomaže kod sprečavanja pojave Parkinsonove bolesti i Alzheimer, ali…
I jedno veliko ali – nemojmo preterivati.
Preporučen unos kafe kao namirnice jeste jedna, maksimalno dve šoljice na dnevnom nivou. I kada kažem kafa konkretno mislim na domaću kafu, zbog načina prerade kojim je dobijena jer je to zapravo najčistija kafa.
Espresso kafa, nes odnosno instant kafe sadrže aditive i dodatke koji ne donose ništa dobro našem telu.
Šta treba izbegavati?
– kafu ne bi trebalo zaslađivati (jer enzimi koji vare šećer nisu oni isti koji vare kafu, i taj šećer često ostaje nesvaren nakon popijene kafe – stvaraju se masne naslage)
– kafa u kombinaciji sa mlekom se najteže vari – umesto kravljeg mleka, možete koristiti bademovo, ovseno Ili pirinčano mleko jer će to naše telo lakše preraditi nego kravlje.
Kafa je kao takva veoma snažan diuretik, i upravo iz tog razloga uz kafu treba popiti bar jednu čašu vode. Takođe, s obzirom da je diuretik kafu treba izbegavati pre prvog obroka (na prazan stomak što se kaže) jer time ćete samo namučiti svoj želudac i telo, i rizikovati neprijatan početak dana.
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.