Kako pravilno čuvati maslinovo ulje: Na ovaj način produžićete mu rok trajanja 1Foto: Jenny Cundy / ImageSource / Profimedia

 

Maslinovo ulje je izuzetno zdravo i blagotvorno za organizam, ali da bi zadržalo svojstva i kvalitet, važno je da se pravilno čuva.

Stručnjaci savetuju da maslinovo ulje čuvate na hladnom i tamnom mestu, daleko od svetlosti i toplote, jer ovi faktori mogu negativno uticati na vek trajanja.

Za očuvanje kvaliteta preporučuje se kupovina maslinovog ulja u tamnim bocama, jer bolje štite ulje od štetnog uticaja svetlosti.

Prozirne boce, s druge strane, propuštaju svetlost, što može ubrzati oksidaciju ulja i smanjiti njegovu hranljivu vrednost. Iako mnogi misle da stavljanjem maslinovog ulja u frižider može da se produži svežina, ovo nije najbolja opcija.

Hladnoća može prouzrokovati zgušnjavanje ulja, što dovodi do smanjenja njegove arome i ukusa i može otežati upotrebu ulja.

Rok trajanja maslinovog ulja je obično nekoliko meseci, ali najpouzdaniji način da se prepozna loše ulje nije rok trajanja, već miris i ukus. Ako primetite da ulje ima neprijatan miris ili gorak ukus, to je siguran znak da je prošao optimalni rok upotrebe.

Pravilno skladištenje maslinovog ulja ne samo da čuva njegove zdrave sastojke, već vam omogućava da uživate u njegovim punim ukusima i aromama, koji će obogatiti svaki obrok, piše klix.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari