Kako prepoznati koji su restorani loši? Ovi znakovi će vam pomoći 1Foto: BearFotos / Shutterstock.com

 

Život je prekratak da biste jeli u lošim restoranima. U svom gradu sigurno znate mesta na kojima se može dobro ručati, a znate i mesta koja treba preskočiti. U inostranstvu, s druge strane, ako nemate vremena da istražujete na internetu, može se vrlo lako desiti da iz restorana izađete razočarani.

Postoje, međutim, određeni znakovi koji pokazuju da nije preporučljivo jesti u nekom restoranu. Nabrojaćemo sedam takvih znakova.

1. Restoran je prazan

Niko ne voli da čeka u redu za slobodan sto u restoranu. S druge strane, ljudi uglavnom izbegavaju restorane u kojima nema nikoga i gde mogu da biraju gde će da sede. Ne samo da manjak ljudi u određenom ugostiteljskom objektu (u vreme ručka ili večere) može ukazati na nedostatak kvaliteta pripremljenih jela, već može biti i dobar pokazatelj o svežini dostupnih namirnica.

Restoran koji nema mnogo posla sigurno ne posvećuje puno pažnje svežini namirnica. Umesto toga, oslanja se na zamrznutu hranu koju mogu izvaditi i pripremiti po potrebi, piše Punkufer.

2. U restoranu ne miriše na hranu

Nedostatak bilo kakvog mirisa hrane kada uđete u restoran nije dobar znak. U vrhunskim restoranima privlačna aroma širi se od kuhinje prema mestu na kojem sedite. To može biti miris prženja luka, mesa na roštilju ili možda sosa od paradajza koji se krčka. Primamljive arome u vazduhu znak su da je hrana sveža i da se priprema „od nule“, a ne podgreva.

3. Jelovnik je jako dugačak

Predug jelovnik ne mora biti dobra stvar za goste. Teško je očekivati da će svako jelo biti napravljeno najbolje što može u restoranu koji nudi mnogo različitih opcija i vrsta kuhinja. S druge strane, iako na kraćim jelovnicima imate manje izbora, velike su šanse da su jela pažljivo osmišljena i puno puta pripremljena, pa ćete verovatno dobiti i ukusniji obrok u restoranima sa kraćim jelovnikom.

4. Konobari ne znaju ništa o jelovniku

U kvalitetnim i dobro organzovanim restoranima konobari su dobro informisani o hrani koju poslužuju. U ribljem restoranu konobari bi trebalo da znaju da odgovore na pitanje odakle potiču riba i morski plodovi. U ugostiteljskim objektima koji nude bifteke, osoblje bi trebalo da zna odakle je nabavljeno meso. Restorani koji polažu mnogo pažnje na kvalitet namirnica trebalo bi time da se hvale pred gostima kako bi se izdvojili od konkurencije. Ako ništa ne govore o hrani, možda ni nemaju čime da se pohvale.

5. Jelovnik je pun vansezonskih namirnica

Paradajz je u mnogim supermarketima dostupan tokom cele godine, no budimo iskreni – paradajz je ukusan samo tokom letnjih meseci, kada mu je sezona. Ako usred zime na jelovniku vidite jela s paradajzom u glavnoj ulozi – pripremite se za razočarenje. U pitanju je onda restoran kome je kvalitet namirnica očigledno na drugom mestu.

6. Cene su (pre)niske

Ljudima uglavnom nije prijatno kada potroše previše novca u restoranu, čak i kada su su zadovoljni ukusom obroka i kvalitetom usluge. Ipak, to nije razlog da izaberete restoran u kome su cene nerealno niske. Kvalitetan komad mesa ili ribe nije moguće nabaviti jeftino. Ako vam se nude „vrhunski“ bifteci po znatno nižoj ceni nego u ostalim restoranima u okruženju, velike su šanse da ćete dobiti znatno lošije parče mesa.

7. Svako jelo „pliva“ u siru i sosovima

Jelima napravljenim od svežih i kvalitetnih sastojaka nije potrebno mnogo dodatnih začina, sosava i preliva. Ona su ukusna sama po sebi. S druge strane, ako je sve zapečeno sa sirom ili preliveno s dosta sosa, moguće je da se tako kamufliraju nekvalitetno meso, riba i druge ne preterano sveže namirnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari