
Bajramom, koji traje tri dana, muslimani širom sveta obeležavaju kraj ramazana, meseca posta.
Muslimani širom sveta obeležavaju Ramazanski bajram, jedan od dva muslimanska praznika.
Bajram, koji tradicionalno traje tri dana, a u državama sa muslimanskom većinom je i državni praznik, obeležava kraj meseca ramazana, tokom kojeg su muslimani postili, odnosno suzdržavali se od jela i pića od zore da prvog mraka, te taj mesec koristili kako bi unapredili svoje duhovno stanje, piše aljazeera.net.
Ramazanski bajram vernici obeležavaju obnavljajući rodbinske i veze sa prijateljima, posećujući jedni druge i razmenjujući poklone.
Čestitanje bajrama
Najpopularniji način čestitanja Bajram u regionu je “Bajram šerif mubarek olsun” (Blagoslovljen Bajram) ili “sretan Bajram”.
Način čestitanja Bajrama varira u zavisnosti od države i jezika.
Deci, obučenoj u novu odeću, često se daju pokloni ili novac. U regionu se to često naziva “bajram-banka”.
U nekim državama porodice posećuju mezarja u znak sećanja na preminule članove.
Svaka država ima tradicionalne poslastice i kolače koji se pripremaju uoči Bajrama ili ujutro prvog dana ovog praznika.
Širom Bliskog istoka za Bajram se tradicionalno priprema keks od griza punjen urmama, poznati kao maamoul. Može da se puni i orašastim plodovima i posuti šećerom.
Sheer khurma ili siviyaan bajramski je specijalitet u domaćinstvima širom Indije i Pakistana. Rezanci i puding od mleka često se ukrašavaju orašastim plodovima ili suvim grožđem.
Baklava se priprema za bajram u Turskoj, Bosni i Hercegovini i širom balkanske regije. Slojevi tanke jufke se slažu i posipaju orasima i drugim orašastim plodovima, zatim peku i zalivaju agdom, koja se priprema od vode i šećera.
U Maroku se za bajram obično priprema slana pita sa piletinom ili golubijim mesom, poznata kao bastilla. Meso se marinira dan ili dva, zatim se njime pune tanke jufke i potom se peče ili prži u dubokom ulju.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.