Pirinač je savršen prilog, ali često vam kod kuće ne ispadne kao u restoranu.
Pirinač je neizostavan sastojak mnogih jela širom sveta, a njegova svestranost čini ga omiljenim u mnogim kuhinjama. Međutim, mnogi ljudi se suočavaju sa problemom lepljenja pirinča za dno šerpe.
Međutim, postoji nekoliko jednostavnih metoda koje mogu pomoći da se pirinač uvek savršeno pripremi i to bez lepljenja za dno.
Jedna metoda je da se u vodu u kojoj se kuva pirinač doda malo limunovog soka, neposredno pre nego što počne da ključa. Limunov sok ne samo da sprečava zgrudavanje pirinča, već mu daje svetliji izgled i poboljšava teksturu zrna, čineći pirinač pahuljastijim i ukusnijim.
Ako nemate limun pri ruci, ne brinite. Druga opcija je da u vodu dodate nekoliko kapi ulja pre nego što počne da ključa. Ovo će pomoći da se zrna pirinča odvoje i daju mu lepu, nežnu teksturu.
Takođe, mnogi se pitaju da li je neophodno oprati pirinač pre kuvanja kako bi se sprečilo lepljenje. Naime, stručnjaci preporučuju pranje pirinča iz higijenskih razloga – radi uklanjanja prašine, insekata ili ostataka ljuske.
Za savršeno kuvani pirinač, jednostavno sledite ove savete i vaš pirinač će uvek biti ukusno mekan i bez problema sa lepljenjem za dno šerpe, prenosi klix.ba.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.