Karamel bomboneFoto: Shutterstock/AtlasStudio

Karamel bombone su jedan od omiljenih slatkiša koji pamtimo iz detinjstva i kome se uvek radujemo. No, pored kupovne verzije, karamel bombone postoje i u domaćoj varijanti, a mi vam danas otkrivamo kako ih možete napraviti.

Karamel bombone odlikuje bogat mlečno-puterasti ukus, te glatka lepljiva tekstura koja se nežno topi u ustima, pružajući svakim zalogajem čisto uživanje za nepca. Budući da se ova poslastica lako pravi, lepo seče i može se zapakovati u masni papir, karamel bombone mogu biti divan poklon za drage ljude tokom praznične sezone koja nam se bliži. Evo detaljnog recepta, koji prenosimo sa Jutarnjeg.hr:

Karamel bombone

Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 100 ml laganog kukuruznog sirupa
  • 150 ml vode
  • 100 ml slatke pavlake
  • 50 g maslaca
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • po želji dodajte cimet ili malo mlevenog badema
Karamel bombone - recept za čuveni slatkiš koji nas vraća u detinjstvo, a koji može biti i divan praznični poklon 1
Foto: Shutterstock/New Africa

Priprema:

  1. Mali pleh za pečenje obložite pek papirom i lagano ga premažite maslacem.
  2. U velikom, dubokom loncu na srednje jakoj vatri pomešajte šećer, kukuruzni sirup i vodu, pa mešajte dok se šećer potpuno ne otopi.
  3. Kada smesa krene da ključa, prestanite sa mešanjem, smanjite malo temperaturu i pustite da lagano krčka na srednje jakoj vatri.
  4. Kuvajte dok ne temperatura na termometru za šećer ne dostigne 145°C (blizu čvrste faze karamele), uz povremeno proveravanje temperature.
  5. Kada dostignete željenu temperaturu, sklonite lonac s vatre i pažljivo umešajte zagrejanu slatku pavlaku, maslac, ekstrakt vanile i so. Smesa će jako peniti, pa budite oprezni.
  6. Smesu karamele odmah ulijte u pripremljeni pleh. Ako želite, dodajte malo cimeta ili mlevenih badema za dodatni okus.
  7. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati da se potpuno stegne.
  8. Kada se karamel stvrdne, izvadite ga iz kalupa i isecite na bombone željenog obilka. Po želji, svaku karamel bombonu zamotajte u masni papir ili plastičnu foliju kako biste očuvali svežinu. Uživajte u svojim karamelama ili ih poklonite dragim ljudima – oduševljenje svakako neće izostati!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari