Karamel bombone su jedan od omiljenih slatkiša koji pamtimo iz detinjstva i kome se uvek radujemo. No, pored kupovne verzije, karamel bombone postoje i u domaćoj varijanti, a mi vam danas otkrivamo kako ih možete napraviti.
Karamel bombone odlikuje bogat mlečno-puterasti ukus, te glatka lepljiva tekstura koja se nežno topi u ustima, pružajući svakim zalogajem čisto uživanje za nepca. Budući da se ova poslastica lako pravi, lepo seče i može se zapakovati u masni papir, karamel bombone mogu biti divan poklon za drage ljude tokom praznične sezone koja nam se bliži. Evo detaljnog recepta, koji prenosimo sa Jutarnjeg.hr:
Karamel bombone
Sastojci:
- 200 g šećera
- 100 ml laganog kukuruznog sirupa
- 150 ml vode
- 100 ml slatke pavlake
- 50 g maslaca
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
- po želji dodajte cimet ili malo mlevenog badema
Priprema:
- Mali pleh za pečenje obložite pek papirom i lagano ga premažite maslacem.
- U velikom, dubokom loncu na srednje jakoj vatri pomešajte šećer, kukuruzni sirup i vodu, pa mešajte dok se šećer potpuno ne otopi.
- Kada smesa krene da ključa, prestanite sa mešanjem, smanjite malo temperaturu i pustite da lagano krčka na srednje jakoj vatri.
- Kuvajte dok ne temperatura na termometru za šećer ne dostigne 145°C (blizu čvrste faze karamele), uz povremeno proveravanje temperature.
- Kada dostignete željenu temperaturu, sklonite lonac s vatre i pažljivo umešajte zagrejanu slatku pavlaku, maslac, ekstrakt vanile i so. Smesa će jako peniti, pa budite oprezni.
- Smesu karamele odmah ulijte u pripremljeni pleh. Ako želite, dodajte malo cimeta ili mlevenih badema za dodatni okus.
- Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati da se potpuno stegne.
- Kada se karamel stvrdne, izvadite ga iz kalupa i isecite na bombone željenog obilka. Po želji, svaku karamel bombonu zamotajte u masni papir ili plastičnu foliju kako biste očuvali svežinu. Uživajte u svojim karamelama ili ih poklonite dragim ljudima – oduševljenje svakako neće izostati!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.