Kardiolozi savetuju dodavanje ove namirnice u kafu: Snižava pritisak i reguliše nivo sećera u krvi 1Foto: suedhang / ImageSource / Profimedia

Ispijanje jedne do dve šoljice kafe dnevno povezano je sa manjim rizikom od srčanih bolesti i do zatajenja srca.

Ispijanje kafe omiljeni je ritual većine ljudi. Mnogi ljudi ne mogu zamisliti početak dana bez ispijanja šoljice kafe. Istraživanja kažu da kafa može pozitivno uticati na naše zdravlje, ali moramo biti umereni.

Kafa sama po sebi ima blagodati za zdravlje srca, ali dodavanje dve kašičice kakaa (organskog bez dodanog šećera) može još više da poboljša te prednosti.

„Kao i zrna kafe, kakao prah sadrži flavanole koji deluju protivupalno, opuštaju krvne sudove i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi“, kaže dr Niki Bart, kardiolog prenosi živim.hr.

Pokazalo se da flavanoli smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi, što može pozitivno uticati na zdravlje srca opuštajući krvne sudove, čime se snižava krvni pritisak. Kakao je snažan antioksidans i jedan od najboljih prirodnih izvora gvožđa, a ako ga dodate kafi, poboljšaćete kognitivne sposobnosti i dobro raspoloženje.

Pored kakaa, u kafu možete da dodate i đumbir.

Ovaj napitak je dobar način da iskoristite zdravstvene prednosti đumbira, koji je poznat kao snažan antioksidans, smiruje upale, stomačne probleme, bolove u mišićima, snižava holesterol i stimuliše varenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari