Kari sa pečenim karfiolom se pravi jako lako. U sastojcima se pominje kokososovo mleko, ali ako ga nemate, možete da dodate i istu količinu običnog mleka.
Sastojci:
1 veza mladog karfiola (oko 500g), iseckan na cvetove
1 crvena paprika, iseckana na trakice
1 šargarepa, iseckana na kolutove
1 manji crveni luk, iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 konzerva (400g) seckane paradajz pelati
1 konzerva (400g) kokosovog mleka
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike kari praha (ili po ukusu)
So i biber po ukusu
Sveži peršun ili korijander za posipanje (opciono)
Kuvani pirinač za posluživanje
Uputstvo:
Prethodno zagrejte rernu na 200 stepeni.
Na velikom plehu za pečenje, rasporedite iseckan karfiol, crvenu papriku i šargarepu. Prelijte sa 1 kašikom maslinovog ulja i posolite po ukusu. Dobro promešajte da se povrće obloži uljem i začinima.
Pecite povrće u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta, ili dok karfiol ne postane blago zlatno smeđ i hrskav.
U velikoj tiganju, zagrejte preostalo maslinovo ulje. Dodajte iseckan crveni luk i beli luk, pa propržite nekoliko minuta dok luk ne postane staklast.
Dodajte kari prah u tiganj i kratko propržite kako bi se oslobodili njegovi mirisi.
Sada dodajte seckane paradajz pelati i kokosovo mleko. Promešajte sve sastojke da se sjedine, smanjite vatru i kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta kako bi se sos zgusnuo.
Dodajte prethodno pečeno povrće u sos, promešajte i kuvajte još 5 minuta da se svi ukusi sjedine.
Po potrebi posolite i pobiberite prema svom ukusu.
Poslužite povrtni kari sa pečenim karfiolom preko kuvanog pirinča i po želji pospite svežim peršunom ili korijanderom za dodatnu aromu i dekoraciju.
Ovaj povrtni kari sa pečenim karfiolom je bogat ukusima i savršen za lagani letnji obrok. Karfiol dobija predivnu hrskavu teksturu dok se peče u rerni, a bogat i aromatičan sos sa karijem upotpunjuje celokupni doživljaj. Uživajte u ovom ukusnom i zdravom jelovniku!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.