Karfiol u brioš hlebu – Gijom Iskandar osmišljava recepte za kuvanje kod kuće 1Foto:Promo

Gijom Iskandar, francuski šef i dobitnik Mišelin zvezde, koji već neko vreme radi u elitnom beogradskom restoranu Langouste, rešio je da pozove ljude na odgovorno ponašanje u vreme korona virusa.

Prvi put u svojoj karijeri, od početka vanrednog stanja, obilazi prodavnice i na osnovu sastojaka koji su nam svima dostupni osmišljava recepte za obroke koje možemo pripremiti sami, kod kuće, a koji će nam dati ugođaj luksuznog restorana. 

Karfiol u brioš hlebu – Gijom Iskandar osmišljava recepte za kuvanje kod kuće 2
Foto: Privatna arhiva

Gijomov recept za karfiol u brioš hlebu

Sastojci za brioš:

  • 550 gr brašna
  • 6 jaja
  • 200 gr putera (sobna temperatura)
  • 40 gr kvasca
  • 15 gr soli

Sastojci za sos:

  • 2 glavice luka
  • 200 gr kulena
  • 100 gr ajvara
  • 500 gr paradajz soka
  • 25 gr mlevene ljute paprike
  • 3 čena belog luka

Ostali sastojci:

  • Karfiol
  • Maslinovo ulje
  • Začinsko bilje
  • So, biber
  • 150 gr krem sira

Priprema:

  • U posudu ubaciti sve sastojke za brioš i dobro mutiti mikserom, dok se masa ne odlepi od ivice (oko 10 minuta). Nakon toga, ostaviti testo da odstoji 15 minuta.
  • Za to vreme ceo karfiol staviti u hladnu zasoljenu vodu (1l vode/10g soli) sa začinskim biljem i belim lukom. Kuvati do tačke ključanja, kada se karfiol vadi iz vode i ostavlja da se ohladi u frižideru.
  • Testo premesiti sa malo brašna i obložiti oko ohlađenog karfiola, premazati žumancima i peći na 200C, 45 do 55 minuta.
  • Za pripremu sosa propržiti crni luk i dodati kulen, paradajz sok, ajvar i mlevenu papriku. Kuvati na laganoj vatri oko 15 minuta i procediti sos.
  • Karfiol seći na kriške, servirati sa sosom i krem sirom.

Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari