Gijom Iskandar, francuski šef i dobitnik Mišelin zvezde, koji već neko vreme radi u elitnom beogradskom restoranu Langouste, rešio je da pozove ljude na odgovorno ponašanje u vreme korona virusa.
Prvi put u svojoj karijeri, od početka vanrednog stanja, obilazi prodavnice i na osnovu sastojaka koji su nam svima dostupni osmišljava recepte za obroke koje možemo pripremiti sami, kod kuće, a koji će nam dati ugođaj luksuznog restorana.
Gijomov recept za karfiol u brioš hlebu
Sastojci za brioš:
- 550 gr brašna
- 6 jaja
- 200 gr putera (sobna temperatura)
- 40 gr kvasca
- 15 gr soli
Sastojci za sos:
- 2 glavice luka
- 200 gr kulena
- 100 gr ajvara
- 500 gr paradajz soka
- 25 gr mlevene ljute paprike
- 3 čena belog luka
Ostali sastojci:
- Karfiol
- Maslinovo ulje
- Začinsko bilje
- So, biber
- 150 gr krem sira
Priprema:
- U posudu ubaciti sve sastojke za brioš i dobro mutiti mikserom, dok se masa ne odlepi od ivice (oko 10 minuta). Nakon toga, ostaviti testo da odstoji 15 minuta.
- Za to vreme ceo karfiol staviti u hladnu zasoljenu vodu (1l vode/10g soli) sa začinskim biljem i belim lukom. Kuvati do tačke ključanja, kada se karfiol vadi iz vode i ostavlja da se ohladi u frižideru.
- Testo premesiti sa malo brašna i obložiti oko ohlađenog karfiola, premazati žumancima i peći na 200C, 45 do 55 minuta.
- Za pripremu sosa propržiti crni luk i dodati kulen, paradajz sok, ajvar i mlevenu papriku. Kuvati na laganoj vatri oko 15 minuta i procediti sos.
- Karfiol seći na kriške, servirati sa sosom i krem sirom.
Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.