Između potrošnje saharoze i karijesa postoji pozitivna korelacija, pokazale su populacione studije. U Velikoj Britaniji, Kini, Danskoj, Švedskoj i drugim zemljama u grupama stanovništva koje imaju veću potrošnju saharoze, postoji i veća prevalencija karijesa u odnosu na grupe koje unose manju količinu saharoze.

Rizik je posebno izražen u onim populacionim grupama u kojima je potrošnja saharoze po osobi veća od 40g/dan. Veliki uticaj na razvoj karijesa ima učestalo, više od četiri puta u toku dana, korišćenje hrane koja sadrži saharozu. Učestala upotreba saharoze predstavlja toliko snažan faktor rizika za razvoj karijesa, tako da regularna primena fluora i oralne higijene mogu da redukuju, ali ne i da otklone njen negativan uticaj. Studija sprovedena u Finskoj pokazala je da je upotreba ksilitola u hrani, umesto saharoze, u toku dve godine dovela do smanjenja karijesa za 85 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari