Na nedavno završenom međunarodnom festivalu Kuhinje Sveta koji je održan u Beogradu, imali smo priliku da probamo i vidimo kako se pravi turska poslastica Katmer.
Priprema se mladencima prvi dan nakon venčanja kada se probude, sa simbolikom da im život bude sladak.
Pripremu i degustaciju kolača predstavio je grad Gaziantep (Antep) koji je proglašen za jednu od 12 top prestonica Uneskove gastronomske mape. Grad se nalazi na jugoistoku zemlje u Anadoliji prema granici sa Sirijom.
Može se reći da je to prava prestonica baklave i to one sa pistaćima. U ovoj regiji se nalaze nepregledne plantaže pistaća koji daju izrazito zelenu boju kada se samelju, te je sasvim normalno da nam fistikli baklava ili većina kolača koja se priprema sa pistaćima poput ovog upravo dolazi iz tog dela Turske. Kažu da je za izradu dobre baklave potrebno preko 40 ručno izrađenih veoma tankih kora.
Šta nam je sve potrebno:
Za koru:
- 800g oštrog brašna
- malo soli
- 450 ml mlake vode
- 3 pune supene kašike putera
Za fil:
- 250g mladog kajmaka (neslanog)
- 250g mlevenih pistaća
- šećer
- puter
- malo ulja
Kada zamesimo testo, napravimo jufke, veličina manje loptice, ostavimo 24 sata u frižideru. Potom testo rukama razvlačimo u tanku koru dodajući po malo putera, radi lakšeg razvlaćenja kore, filujemo kajmakom, pošećerimo, pospemo pistaćima, poprskamo uljem, na sredinu nadeva stavimo komadić putera pa potom zarolamo koru.
Koru savijemo u oblik kruga i stavimo da se peče pet minuta na 225C.
Kada je kolač gotov posuti sa malo šećera i dosta pistaća.
Kolač je zaista izvanredan. Poslužite ga uz obavezni turski čaj (crni).
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.