Katmer - kolač sa kajmakom i pistaćima (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Na nedavno završenom međunarodnom festivalu Kuhinje Sveta koji je održan u Beogradu, imali smo priliku da probamo i vidimo kako se pravi turska poslastica Katmer.

Priprema se mladencima prvi dan nakon venčanja kada se probude, sa simbolikom da im život bude sladak.

Pripremu i degustaciju kolača predstavio je grad Gaziantep (Antep) koji je proglašen za jednu od 12 top prestonica Uneskove gastronomske mape. Grad se nalazi  na jugoistoku zemlje u Anadoliji prema  granici sa Sirijom.

Katmer - kolač sa kajmakom i pistaćima (recept) 2Može se reći da je to prava prestonica baklave i to one sa pistaćima. U ovoj regiji se nalaze nepregledne plantaže pistaća koji daju izrazito zelenu boju kada se samelju, te je sasvim normalno da nam fistikli baklava ili većina kolača koja se priprema sa pistaćima poput ovog upravo dolazi iz tog dela Turske. Kažu da je za izradu dobre baklave potrebno preko 40 ručno izrađenih veoma tankih kora.

Šta nam je sve potrebno:

Za koru:

  • 800g oštrog brašna
  • malo soli
  • 450 ml mlake vode
  • 3 pune supene kašike putera

Katmer - kolač sa kajmakom i pistaćima (recept) 3Za fil:

  • 250g mladog kajmaka (neslanog)
  • 250g mlevenih pistaća
  • šećer
  • puter
  • malo ulja

Kada zamesimo testo, napravimo jufke, veličina manje loptice, ostavimo 24 sata u frižideru. Potom testo rukama razvlačimo u tanku koru dodajući po malo putera, radi lakšeg razvlaćenja kore, filujemo kajmakom, pošećerimo, pospemo pistaćima, poprskamo uljem, na sredinu nadeva stavimo komadić putera pa potom zarolamo koru.

Katmer - kolač sa kajmakom i pistaćima (recept) 4Koru savijemo u oblik kruga i stavimo da se peče pet minuta na 225C.

Kada je kolač gotov posuti sa malo šećera i dosta pistaća.

Kolač je zaista izvanredan. Poslužite ga uz obavezni turski čaj (crni).

Uživajte!

 

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari