Maleni plodovi ovalnog oblika koji rastu na raskošnim krošnjama obično su poznati po svom gorkom ukusu i neretki su gost mnogih jela. Zelene, crne i ljubičaste boje prepune su antioksidansa, vitamina i minerala.
Masline nude brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući svom bogatom sadržaju zdravih masti, koje zauzvrat podržavaju zdravlje srca snižavanjem lošeg holesterola (LDL) i povećanjem dobrog holesterola (HDL).
Takođe su bogate vitaminom E i polifenolima koji pomažu u smanjenju upala i štite ćelije od oksidativnog stresa.
Vlakna u maslinama pomažu varenje i promovišu zdrava creva, dok njihova antiinflamatorna svojstva mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti poput artritisa.
Osim toga, masline sadrže esencijalne hranljive materije, uključujući gvožđe i bakar, koji podržavaju proizvodnju energije i ukupnu metaboličku funkciju.
Plod masline je bogat vlaknima, što ga čini korisnim za zdravlje creva, a poznato je da mnoge bolesti počinju iz creva. Zbog toga je izuzetno važno hraniti svoj organizam korisnim namirnicama kao što su masline.
Zahvaljujući njima, proizvodnja zdravih bakterija u crevima dovešće do zdravije telesne težine, zaštitno će delovati na zdravlje srca, smanjiti rizik od raka i sačuvati naše mentalno zdravlje, piše živim.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.