Keks torta je jedna od najjednostavnijih poslastica koja se jako lako i brzo pravi i još brže nestaje sa tanjira! U pitanju je lagan kremasti desert koji se sastoji od slojeva keksa umočenog u mleko i bogatog fila od čokolade. Spoj hrskavog keksa i nežnog puterastog krema donosi jednostavan, ali istovremeno neodoljiv gastronomski doživljaj kome se uvek rado vraćamo.
Keks torta je jedan od onih recepata kojima uvek možete da pribegnete kada vam treba ukusan i efektan desert bez previše truda i komplikovanih sastojaka. No, iako jednostavan, ovaj recept možete obogatiti dodacima po želji poput zanimljivih začina, suvog ili svežeg voća, orašastih plodova i slično, a umesto glazurom, ovu tortu možete dekorisati šlagom, karamel kremom ili umućenom slatkom pavlakom. Mi vam u nastavku donosimo klasičan, provereni recept za keks tortu, koji će probuditi sva vaša čula:
Keks torta
Sastojci:
- 400 g keksa
- 500 ml mleka plus malo za umakanje keksa
- 200 g šećera
- 200 g putera ili margarina
- 200 g crne čokolade (ili mlečne, po želji)
- 2 kašičice vanilin šećera
- 2 kašičice kakaa u prahu
- 100 g mlečne ili crne čokolade, za glazuru
- 2-3 kašike ulja, za glazuru
- malo mleka, za glazuru
Priprema:
- U šerpi pomešajte mleko, šećer, kakao i vanilu.
- Stavite šerpu na srednje jaku vatru i mešajte dok se šećer ne rastopi i smesa ne zagreje. Kad počne da vri, sklonite sa vatre.
- Dodajte puter ili margarin i mešajte dok se ne otopi, a zatim dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne rastopi i smesa postane glatka.
- U plitkoj posudi, kratko umačite keks u mleko, jedan po jedan, pa ih slažite na tacnu ili u dublji pleh.
- Preko prvog reda keksa nanesite deo pripremljenog fila od čokolade, pa ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sve sastojke.
- Za glazuru otopite čokoladu sa nekoliko kašika ulja i malo mleka na laganoj vatri, neprestano mešajući da ne bi zagorela.
- Prelijte preko torte, pa stavite u frižider da se stegne, barem 2-3 sata, a najbolje bi bilo da je ostavite da odstoji preko noći kako bi keks fino upio krem i kako bi se svi ukusi lepo povezali.
- Sutradan secite keks tortu na željenu formu i uživajte u ovoj kremastoj laganoj poslastici punoj ukusa!
Bonus savet:
Za bogatiji ukus, u fil od čokolade možete dodati i malo ruma (ukoliko je neće jesti deca), ili malo seckanih oraha, suvo grožđe ili drugi dodatak po želji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.