Kesten kolači sa višnjama (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Kesten je sigurno simbol zime, hladnih dana i promrzlih prstiju. Volimo ga, ali nam teško ide ono čišćenje, musave ruke, a nekako uvek malo pojedemo tog ukusnog pečenog kestena.

Ali možemo da nabavimo već obrađen i spreman  kesten pire kako bi od tog kesten pirea pravili dalje neke fine delicije, lepe kolačiće, torte sa kestenom, rolate, bajadere, bombice, medaljone, mini rolnice ili samo kesten pire poslužen sa šlagom.

Jako se lepo slaže sa tamnom čokoladom. Ako vam se već u startu  čini komplikovano da se upustite u ovu avanturu, verujte da nije, samo je bitno pre svega nabaviti kesten pire, malo guglajte i naći ćete gde sve može da se kupi.

Kesten kolači sa višnjama (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Šta nam je sve potrebno:

  • 500g kesten pirea 
  • 150g šećera u prahu (ako je kesten pire zaslađen izostaviti šećer)
  • nekoliko kapi ruma
  • 100g višanja 
  • 150g šećera
  • 100g crne čokolade za kuvanje
  • 1 kašičica ulja
  • kašičica vode ili mleka

Kesten kolači sa višnjama (recept) 3

Način pripreme: 

Kesten pire sjediniti sa šećerom uz dodatak arome ruma. Ostaviti smesu na sat vrmena u frižider.Višnje prokuvati sa šećerom kao za slatko.

Od rashlađene smese  rukom praviti željeni oblik, kuglice, srca, trouglove, a u sredinu staviti jednu višnju. Čokoladu otopiti na pari sa dodatkom ulja (može i kašičica vode ili mleka).

Uzeti drveni štapić, ubosti kuglicu ili neki drugi oblik koji napravite, utopiti u toplu čokoladu.

Uroniti ceo kolač, možda do pola, ukoso, preliti čokoldu preko poređanih kuglica u papirnim korpicama. Probati šta vam se učini najlakše.

Ostaviti da se kolač sa čokoladom stegne na kuhinjskoj žici ili papiru za pečenje, ponavljati proces dok se cela smesa od kesten pirea ne potroši.  

Napomena: uvek eksperimentišite, možda dodati mleveni keks, otopljeni puter, malo mlevenog rogača. Ako su to medaljoni ukrasiti ih suvim brusnicama, grožđicama natopljenim u rumu, mrvicama čokolde i sl.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari