Kiflice sa sirom su jedno od omiljenih domaćih slanih peciva koje nam uvek izmami osmeh na lice i koje nikada ne odbijamo! Sočne i meke, ove kiflice se tope u ustima, pogotovo ako se jedu vruće, uz jogurt ili dodatke po želji. Ovo jelo odličan je izbor za doručak, užinu ili večeru, a zgodne su i za put ili piknik.
Kiflice sa sirom postoje u raznim varijacijama – od klasičnih, preko kupus kifli do hrskavih kroasana, a mi sa vama danas delimo provereni recept za domaće kiflice sa sirom koje uvek ispadnu savršeno:
Kiflice sa sirom
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml mleka
- 100 g maslaca (ili margarina)
- 200 g sira (feta, mocarela ili neki drugi po izboru)
- 1 kvasac (svež ili suvi)
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje (za premaz)
Priprema:
- U mlaku vodu sipajte šećer i kvasac, pa ostavite da se aktivira 5-10 minuta.
- U većoj posudi pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini, pa dodajte kvasac, otopljeni maslac i mleko.
- Zamesite glatko testo. Pokrijte ga i ostavite na toplom mestu da naraste, oko 1 sat.
- Kada je testo nadošlo, podelite ga na 4 dela, pa svaki deo razvaljajte u krug.
- Isecite krug na trouglove (kao picu). Na širi deo stavite malo sira, a zatim uvijajte od šireg ka užem delu.
- Kiflice stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
- Kiflice poslužite tople i uživajte u neodoljivo mekim domaćim kiflicama sa sirom! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.