kiflice sa siromFoto: Shutterstock/MicrostockStudio

Kiflice sa sirom su jedno od omiljenih domaćih slanih peciva koje nam uvek izmami osmeh na lice i koje nikada ne odbijamo! Sočne i meke, ove kiflice se tope u ustima, pogotovo ako se jedu vruće, uz jogurt ili dodatke po želji. Ovo jelo odličan je izbor za doručak, užinu ili večeru, a zgodne su i za put ili piknik.

Kiflice sa sirom postoje u raznim varijacijama – od klasičnih, preko kupus kifli do hrskavih kroasana, a mi sa vama danas delimo provereni recept za domaće kiflice sa sirom koje uvek ispadnu savršeno:

Kiflice sa sirom

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 100 g maslaca (ili margarina)
  • 200 g sira (feta, mocarela ili neki drugi po izboru)
  • 1 kvasac (svež ili suvi)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje (za premaz)
Kiflice sa sirom - provereni recept za omiljeno slano pecivo svih generacija 1
Foto: Shutterstock/MicrostockStudio

Priprema:

  1. U mlaku vodu sipajte šećer i kvasac, pa ostavite da se aktivira 5-10 minuta.
  2. U većoj posudi pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini, pa dodajte kvasac, otopljeni maslac i mleko.
  3. Zamesite glatko testo. Pokrijte ga i ostavite na toplom mestu da naraste, oko 1 sat.
  4. Kada je testo nadošlo, podelite ga na 4 dela, pa svaki deo razvaljajte u krug.
  5. Isecite krug na trouglove (kao picu). Na širi deo stavite malo sira, a zatim uvijajte od šireg ka užem delu.
  6. Kiflice stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom.
  7. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
  8. Kiflice poslužite tople i uživajte u neodoljivo mekim domaćim kiflicama sa sirom! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari