Kijevski odrezak je vrlo popularno jelo u Ukrajini i Rusiji, a u svetu je tokom niza godina XX veka, postao pravi klasik u restoranima.
Interesantno je da se prilikom serviranja jela stavlja beli ukras na vrh malog bataka (podseća na kulinarsku kapu). Ono što je bitno za ovu vrstu kotleta, da aromatični puter daje odličan balans belom mesu i fino ga prožima kremastom punoćom.
Šta nam je sve potrebno (za 4 osobe):
- 4 komada srednja pileća prsa
- 100 g putera
- peršun, može i vlašac
- 2 čena belog luka
- so, biber
- limunov sok
- 150 g brašna
- 4 jaja
- 150 g mrvica za paniranje (prezle)
- ulje za prženje
Način pripreme:
1. Puter umutimo penasto sa malo soli i bibera dodamo sitno naseckan peršun, limunov sok, izgnječeni beli luk, urolamo u providnu foliju i stavimo u frižider da se hladi.
2. Dobro bi bilo da pileći kotlet imamo sa malim batakom, ali nije obavezno. Treba nam ceo file, polako razdvojimo mali file, to je onaj mekani deo koiji će nam poslužiti kao džep, ostali deo udarati blago tučkom za meso, kako bi meso istanjili, potom posoliti i pobiberiti sa obe strane.
3. Pripremimo tri posude sa: brašnom, umućenim jajima, prezlama.
4. Rashlađeni puter isečemo na četiri dela.
5. Postupak je sledeći: uzmemo pileći file, u džep koji smo pomenuli stavimo valjkasti komad putera zarolamo meso potom takvo meso valjamo u brašno, jaja, prezle, pa peći u dubokom ulju do zlatno braon boje. Možete meso i dva puta uvaljati u jaja i prezle. Jednostavniji način je da file stavite između dve providne folije, blago udarate meso tučkom za meso, vodeći računa da file ne istanjimo suviše, u tom slučaju ne vodimo računa o malom fileu.
Kijevski odrezak se obavezno servira uz grašak, a možete dodati krompir pire, kukuruz šećerac, cveklu, pirinač, komad limuna. Bitno je da kada rasečete odrezak, vidite kako se vreo, aromatičan, rastopljen puter, razliva po tanjiru čime će potpuno oplemeniti ukus piletine.
Razmislite o nekoj boci sovinjona uz ovo ukusno jelo.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.