Kikiriki puter je ukusan i zdrav namaz i dodatak jelima koji je poslednjih godina postao dosta popularan kod nas. Iako ga možete kupiti u marketima u raznim verzijama, ovaj puter, u dosta zdravijoj i jeftinijoj varijanti, lako možete napraviti kod kuće.
Kikiriki puter pravi se od svega nekoliko sastojaka, u secku ili blenderu, a ukus i teksturu možete prilagoditi svojim preferencijama. Možete ga izblendati do potpuno glatke teksture, a ukoliko volite da osetite malo komadića, samo skratite vreme blendanja. Evo kako izgleda ceo postupak pravljenja domaćeg kikiriki putera:
Kikiriki puter
Sastojci:
- 2 šolje oljuštenog sirovog kikirikija
- 1 ½ kašičice ulja od kikirikija ili maslinovog ulja
- ½ kašičice šećera
- ⅛ kašičice himalajske soli (ili više, po ukusu)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni C.
- U pleh stavite papir za pečenje, pa rasporedite kikiriki i stavite da se peče.
- Pecite kikiriki, mešajući svaka 2 minuta, do zlatnosmeđe boje, oko 6 do 8 minuta.
- Ostavite da se kikiriki malo prohladi, pa ga uvaljajte u krpu i malo valjajte rukama kako biste skinuli opnicu.
- U secko ili u blender sipajte oljušteni pečeni kikiriki, dodajte ulje od kikirikija, šećer i so, pa blendajte dok se kikiriki ne pretvori u pastu, oko 2 minuta. Ostružite posudu, po potrebi dodajte još malo ulja, pa nastavite sa obradom do željene konzistencije, još 1 do 3 minuta.
- Po želji, u kikiriki puter možete dodati malo čilija, kakaa, meda ili drugi dodatak po želji.
- Sipajte u teglu i čuvajte u frižideru.
- Kikiriki puter možete konzumirati samostalno, uz hleb i džem ili pirinčane galete i voće, krekere i druge grickalice, ili kao dodatak ovsenoj kaši, smutijima, kolačima i drugim slanim i slatkim jelima. Prijatno!
Savet plus:
Kako biste uštedeli vreme, možete da kupite kikiriki koji je već pečen i oljušten.
Savet kuvara:
Kupite pečeni kikiriki da biste uštedeli vreme.
Izvor: allrecipes
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.