Naučnici sa Instituta medicinskih nauka u Iranu „Šahid Saduhi“ otkrili su da ljudi koji svakodnevno pojedu kašičicu mlevenog kima tri puta brže gube na težini od ljudi koji su na dijeti, ali ne konzumiraju ovaj začin.
Kako kim utiče na mršavljenje?
U istraživanju je učestvovalo 88 žena sa prekomernom težinom. Tokom studije, sve žene su smanjile dnevni unos kalorija za 500 i sledile su savete o zdravoj ishrani. Međutim, polovina ispitanika svaki dan je jela tri grama kima u prahu umešanog u nemasni i nezaslađeni jogurt, piše Miss7.
Nakon tri meseca, grupa koja je konzumirala kim izgubila je više na težini. Ispitanici su izgubili u proseku 1,5 kilogram više od žena koje nisu konzumirale kim. Uz to, njihova telesna mast smanjena je za čak 14 odsto. Žene koje nisu jele kim izgubile su oko pet kilograma, a procenat masnoće im je smanjen za 4,9 odsto.
Ovaj začin im je pomogao i da značajno smanje nivo lošeg holesterola. Naučnici ovaj efekat objašnjavaju činjenicom da kim sadrži obilje fitosterola, koji imaju sposobnost da apsorbuju holesterol, a sadrži i supstance koje ubrzavaju metabolizam.
Rezultati su prikazani i kod žena koje nisu menjale ishranu
U studiji objavljenoj u časopisu Phytotherapy Research učestvovalo je 70 fizički aktivnih žena koje su imale višak kilograma ili bile gojazne, a tokom studije nisu menjale ishranu i fizičku aktivnost. Obim struka grupe koja je koristila kim tokom 90 dana smanjio se za 6 cm.
Rezultati su pokazali da uzimanje 30 ml vodenog ekstrakta kima (Carum carvi L.) dnevno u obliku dijetetskog suplementa u periodu od 90 dana dovodi do smanjenja obima struka za 6,2 cm i smanjenja obima butina za 5,4 cm, u poređenju sa placebo grupom. Naučnici ove rezultate pripisuju kombinaciji antimikrobnih, antioksidativnih i antiinflamatornih efekata ekstrakta kima, zajedno sa njegovim efektom na smanjenje apetita.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.