Kiš loren (Quiche lorraine) - recept 1Foto: Vesna Laćarak

Ako vam je Francuska asocijacija na pomen kiš lorena, potpuno ste u pravu.

Ovo jelo je klasik nadaleko čuvene francuske kuhinje, koja ima bezbroj poznatih jela kao što su: ratatuj, supa od luka, terin, guščija pašteta (foie gras), brioš, makarunsi, Peš Melba, marenge tart sa limunom, palačinke Krep Suzet, krem brule i još puno raznovrsnih jela.

Naš recept za kiš loren je ukusan i vrlo lagan za pripremanje. Možemo da ga poslužimo kao samostalni obrok na primer za večeru, ili kao deo ručka, uz još neko jelo koje pripremamo.

Potrebno nam je prho testo i fil.

Recept za prho testo može vam biti od koristi i za druge vrste pita i tartova, bilo da su slani ili slatki.

Testo:

  • 250g brašna
  • 125g putera
  • 5-6 kašika hladne vode
  • prstohvat soli

Brašno, puter i so stavite u činiju gde ćete zamesiti testo. Utrljajte puter u brašno, dok mesite, dodajte hladnu vodu i nastavite dok ne dobijete glatku masu. Testo formirajte u loptu, prekrijte prijanjajućom folijom odložite u frižider na  pola sata.

Fil:

  • 200 g mesnate slanine sitno iseckane
  • 3 jaja
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 200 ml mleka
  • So, biber, muskatni oraščić

Dok je testo u frižideru, pripremamo fil za kiš loren. Propržimo slaninu, kratko oko pet minuta, vodeći računa da je ne prepržimo.

Kiš loren (Quiche lorraine) - recept 2

Umutimo jaja sa pavlakom za kuvanje i mlekom, dodamo začine, so, biber, muskatni orah (prstohvat).

Testo je već dovoljno bilo u frižideru, izvadite ga, razvucite oklagijom i stavite u pleh. Možete koristiti pleh koji je pogodan za američku pitu čiji su rubovi blago talasasti jer će vam kiš loren lepše izgledati. Izbušite viljuškom testo po dnu, da se ne bi odizalo od podloge tokom pečenja. Ubaciti testo u rernu, na 180 stepeni, 10-15 minuta, peći do zlatne boje.

Izvaditi pleh iz rerne, pojačajte je na 200 stepeni. Na pečenu koru sipati prethodno pripremljenu slaninu, potom preliti masom od jaja i pavlake. Vratiti pleh u rernu  15-20 minuta, peći na 200 stepeni.

Ovo je klasični recept za kiš loren. Ako sebi dozvolite kreativnost, kao što smo i mi to uradili, dodajte naseckani praziluk i to više onog belog dela, mladi spanać, narendani sir…pečurke.

Kiš loren se može jesti kao toplo i kao hladno jelo. Ako uz to dodamo bocu dobrog belog vina kao što je šardone, ugođaj je potpun.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari