Kiš sa lososom i šparglama (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Već smo pisali da je ovaj period naročito mesec maj idealan za berbu špargli, ovog divnog, nežnog, ukusnog i zdravog povrća.

Špargle ili asparagus kako ih još zovu mogu biti bele boje ili u nijansama zelene sa vrhovima koji se prelivaju u ljubičastu boju ili ljubičaste boje.

U zemljama poput Nemačke i Austrije, špargla ili asparagus se dosta koristi u kulinarstvu, pogotovo tokom perioda april-juni kada je sezona rasta i berbe, tako da uveliko uživaju u okrepljujućoj toploj krem čorbi od špargli.

Pored toga, šoargle možemo jesti sveže, kratko blanširati i preliti ukusnim holandez sosom ili zapeći u rerni na način kako predlažemo u ovom receptu.

Iskreno se nadamo da ćemo izborom ovog recepta inspirisati mnoge kako bi počeli da koriste i uživaju u ovom nepravedno zapostavljenom ili nedovoljno korišćenom povrću koje se nalazi u ponudi na našim pijacama.

Šta nam je sve potrebno:

Za testo:

  • 250g brašna
  • 100g hladnog putera
  • prstohvat soli 
  • 2-3 kašike hladne vode

 Za punjenje:

  • 250g filet lososa
  • 4 jaja
  • 200ml pavlake za kuvanje
  • so, biber
  • špargle veza

Način pripreme:

  1. U brašno dodati kockice putera pa prstima utrljati u brašno, dodati so, sve to raditi dok se puter ne veže sa brašnom, dobićemo mrvičasto testo. Sada u testo dodati hladnu vodu malo po malo, sjedini testo, oblikovati kuglu, uviti prozirnom folijom i ostaviti u frižideru 30 minuta da se hladi.
  2. Losos peći u rerni sa malo maslinovog ulja i par zrna krupne morske soli oko15 minuta, nakon toga ostaviti da se ohladi. 
  3. Oklagijom razvući testo, prebaciti na podmazan kalup za pečenje i lagano testo utisnuti u kalup. Dno testa izbosti viljuškom i peći10-15 minuta dok testo ne dobije bledo žućkaste boju.
  4. Lososu skinuti kožu, viljuškom usitniti na sitnije komadiće, ravnomerno rasporediti po podlozi od testa.
  5. Umutiti jaja i pavlaku za kuvanje, dodati so i biber, pa smesu  preliti preko lososa. Od gore poređati špargle.
  6. Peći u zagrejanoj pećnici 25-30 minuta dok se smesa ne stegne i porumeni. Kiš ostaviti da se ohladi pre služenja. 

Napomena: u pavlaku za kuvanje možete dodati mleko ili kiselu pavlaku. Umesto špargli možemo koristi sveži vlašac, iseckani mladi luk ili mirođiju. Takođe nam može poslužili pakovanje dimljenog lososa. Ako vam se to učini egzotično ili preskupo, domaća slanina je uvek rešenje.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari