Kiš sa pečurkama i spanaćemFoto: Shutterstock/ MariaKovaleva

Kiš je poznato jelo francuske kuhinje koje čine sipkava korica od putera i brašna, te bogat ukusan nadev od jaja, sira ili pavlake i  slanine, piletine, spanaća ili drugog povrća. Zapečen u rerni, kiš je savršeno hrskav spolja, a mekan i sočan iznutra, pa je kao takav odličan izbor za svečanu prazničnu trpezu, ali i razna druga slavlja.

Kiš koji vam danas preporučujemo kombinuje pečurke i spanać, što ga čini odličnim izborom za vegetarijance, ali u njegovom ukusu, bez ikakve sumnje, uživaće i svi ostali!

Ono što ovo jelo čini pogodnim za praznike jeste što se jako lepo i lako seče, divno izgleda, ukusno je i hladno, pa ga možete pripremiti malo ranije, a uz to savršeno je za deljenje i konzumiranje u društvu, što negde i jeste lepota i suština praznika. Da ne dužimo previše, odmah prelazimo na ovaj specijalitet, za koji smo recept pronašli na sajtu Index.hr:

Kiš sa pečurkama i spanaćem

Sastojci:

Za hrskavo testo:

  • 200 g oštrog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 kašika pavlake

Za punjenje:

Kiš sa pečurkama i spanaćem: Praznični recept za koji će se tražiti parče više 1
Foto: Shutterstock/YuliiaHolovchenko

Priprema:

  1. Sipajte brašno i so u dublju činiju. Dodajte hladan puter isečen na kockice i prstima utisnite u brašno da dobijete mrvičastu smesu.
  2. Zatim dodajte jaje pomešano sa pavlakom i zamesite testo. U slučaju da vam se jako lepi za ruke, možete dodati malo brašna, ali nemojte dodavati previše jer će testo postati tvrdo.
  3. Umotajte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru oko sat vremena.
  4. Šampinjone iseckajte na listiće ili kockice i prodinstajte na malo putera ili ulja u tiganju na srednjoj vatri. Krčkajte ih dok ne omekšaju i puste vodu, oko 5-7 minuta.
  5. Pred kraj dodatjte spanać i kratko pržite zajedno sa pečurkama, samo da se malo opusti i svene.
  6. Narendajte sir.
  7. Jaja i mleko umutite žičanom mutilicom, dodajte pečurke, spanać i sir, pa posolite i pobiberite.
  8. Izvadite testo iz frižidera i razvucite ga na pobrašnjenoj površini. Zatim ga utisnite u nauljen i brašnom posut okrugli kalup za tart ili kiš.
  9. Preko testa siapjte fil.
  10. Kiš stavite u rernu zagrejanu na 185 stepeni C i pecite oko 45 minuta, dok ne dobije finu rumenu boju.
  11. Ohladite, pa secite i uživajte. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari