Kiseli kupus je neizostavni deo zimske trpeze u Srbiji.
Kiseli kupus je obavezan deo zimske trpeze. U prodavnicama je dostigao cenu mesa, a lako možete da ga ostavite kao zimnicu i sami, naravno, u manjoj količini.
Evo brzog recepta za kiseli kupus koji možete pripremiti kod kuće:
Sastojci:
1 glavica kupusa (oko 1-1,5 kg)
2-3 šake soli (po ukusu)
1,5 litra vode (možete dodati još po potrebi)
1 kašičica šećera (opciono, za blagi ukus)
1 lovorov list
5-6 zrna bibera (opciono)
Uputstvo:
Priprema kupusa:
Očistite spoljašnje listove kupusa, a zatim ga isecite na četvrtine. Uklonite dršku (korenu) i isecite na manje komade ili ostavite u većim listovima, zavisno od toga kako želite da kiselite kupus (veći listovi su praktičniji za motanje u tegle, dok se sitniji komadi brže kiseli).
Priprema salamure:
U velikoj posudi prokuvajte vodu, a zatim je ohladite na sobnu temperaturu. U vodu dodajte so i šećer (ako koristite), pa sve dobro promešajte dok se so i šećer ne rastvore. Dodajte lovorov list i biber ako želite bogatiji ukus.
Tanjir za težinu:
U većoj tegle ili plastičnu posudu stavite iseckane komade kupusa. Možete da ga stavite slojevima, dobro ga pritisnite rukama ili drvenom kuvarskom kašikom kako bi se oslobodio vazduh između komada. Na vrh stavite nešto teško (kao što je kamen ili tanjir) kako bi kupus bio potopljen u tečnosti.
Prelivanje salamure:
Prelijte pripremljenu salamuru preko kupusa, pobrinite se da svi komadi budu potopljeni. Ako nije dovoljno tečnosti, možete dodati još malo slane vode (u odnosu 1 kašičica soli na 1 litar vode).
Fermentacija:
Pokrijte teglu čistom krpom ili poklopcem (ako ima otvore za ventilaciju) i stavite je na tamno, toplo mesto. Ovaj proces traje 3-5 dana, u zavisnosti od temperature prostorije. Proveravajte svaki dan i po potrebi dodajte još tečnosti kako bi kupus ostao potopljen.
Kiseli kupus je gotov:
Nakon 3-5 dana, kiseli kupus bi trebalo da bude spreman za upotrebu. Ako želite da ga skladištite, premestite ga u hladniji prostor poput frižidera, ili ga možete konzervirati u tegle za zimu.
Saveti:
Temperatura: Kiseli kupus najbolje fermentira na temperaturama između 18 i 22 stepena Celzijusa. Ako je previše toplo, može brže da pokvari, a ako je prehladno, proces će biti sporiji.
Kiselost: Ukoliko želite intenzivniji kiseli ukus, produžite fermentaciju još nekoliko dana.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.