Kitnikez je stari vojvođanski slatkiš ili, preciznije, žele od dunja. Nekada omiljen i vrlo popularan, kitnikez je vremenom pao u zaborav, pa ga se, nažalost, danas retko ko seća. Zbog toga smo odlučili da ispravimo tu nepravdu i otkrijemo o kakvoj poslastici je reč.
Kitnikez se pravi od dunja, šećera i limuna, a po želji, mogu se dodati i seckani orasi, za dozu hrskavosti i orašasti ukus. Često se može naći i pod nazivom „sir od dunja“, a kako ovaj zaboravljeni slatkiš možete pripremiti kod kuće, pogledajte u nastavku:
Kitnikez
Sastojci:
- 1 kg dunja
- 900 g šećera
- 1 limun
- 100 g seckanh oraha (po želji)
Priprema:
- Dunje dobro operite i isecite na kockice (nemojte ih ljuštiti).
- U dublju šerpu sipajte vodu, dodajte sok od jednog limuna, pa ubacite i dunje i kuvajte ih oko sat vremena na tihoj vatri.
- Nakon toga ih ispasirajte, najbolje uz pomoć štapnog miksera ili u blenderu.
- U dobijeni pire od dunja dodajte šećer, pa nastavite da kuvate (minimum još dva sata), često mešajući drvenom varjačom.
- Kada se smesa stegne (konzistencija treba da bude gušća i čvršća od džema) kitnikes je gotov.
- Ukoliko želite, u ovoj fazi možete dodati seckane orahe.
- Željeni kalup (može onaj za banana hleb) ili tepsiju obložite papirom za pečenje ili blago pouljite. Sipajte kitnikez, pa ostavite da se ohladi i stegne. Nakon nekoliko dana, izvadite, secite na kriške ili kocke, po želji pospite prah šećerom, i uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.