kitnikezFoto: Shutterstock/Julia-Bogdanova

Kitnikez je stari vojvođanski slatkiš ili, preciznije, žele od dunja. Nekada omiljen i vrlo popularan, kitnikez je vremenom pao u zaborav, pa ga se, nažalost, danas retko ko seća. Zbog toga smo odlučili da ispravimo tu nepravdu i otkrijemo o kakvoj poslastici je reč.

Kitnikez se pravi od dunja, šećera i limuna, a po želji, mogu se dodati i seckani orasi, za dozu hrskavosti i orašasti ukus. Često se može naći i pod nazivom „sir od dunja“, a kako ovaj zaboravljeni slatkiš možete pripremiti kod kuće, pogledajte u nastavku:

Kitnikez

Sastojci:

  • 1 kg dunja
  • 900 g šećera
  • 1 limun
  • 100 g seckanh oraha (po želji)
Kitnikez - recept za stari zaboravljeni slatkiš iz Vojvodine sa dunjama u glavnoj ulozi 1
Foto: Shutterstock/AnaMarques

Priprema:

  1. Dunje dobro operite i isecite na kockice (nemojte ih ljuštiti).
  2. U dublju šerpu sipajte vodu, dodajte sok od jednog limuna, pa ubacite i dunje i kuvajte ih oko sat vremena na tihoj vatri.
  3. Nakon toga ih ispasirajte, najbolje uz pomoć štapnog miksera ili u blenderu.
  4. U dobijeni pire od dunja dodajte šećer, pa nastavite da kuvate (minimum još dva sata), često mešajući drvenom varjačom.
  5. Kada se smesa stegne (konzistencija treba da bude gušća i čvršća od džema) kitnikes je gotov.
  6. Ukoliko želite, u ovoj fazi možete dodati seckane orahe.
  7. Željeni kalup (može onaj za banana hleb) ili tepsiju obložite papirom za pečenje ili blago pouljite. Sipajte kitnikez, pa ostavite da se ohladi i stegne. Nakon nekoliko dana, izvadite, secite na kriške ili kocke, po želji pospite prah šećerom, i uživajte!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari