Sve je više dokaza da ishrana igra značajnu ulogu u starenju mozga.
Kako bi povezali brzinu starenja mozga sa hranljivim materijama u našoj ishrani, istraživači sa Univerziteta Ilinois i Nebraska-Lincoln uporedili su povezanost određenih dijeta sa sporijim starenjem mozga kod 100 dobrovoljaca starosti između 65 i 75 godina. Detaljnim pregledom identifikovali su dva različita tipa starenja mozga. Donekle i očekivano, sporije starenje je povezano sa unosom hranljivih materija iz mediteranske ishrane.
Istraživali su specifične biomarkere hranljivih materija, kao što su profili masnih kiselina, poznati u nauci o ishrani da potencijalno nude zdravstvene prednosti.
Stoga su se efekti mediteranske ishrane, bogate korisnim hranljivim materijama, još jednom pokazali kao dobri za zdravlje.
Za razliku od drugih, u ovoj studiji objavljenoj u Npj Aging, istraživači se nisu oslanjali na učesnike studije da prijave svoju ishranu. Umesto toga, analizirali su uzorke krvi kako bi potražili biomarkere hranljivih materija. Drugim rečima, čvrsti naučni dokazi o tome šta su ovi stariji ljudi jeli i pili, što ih je dovelo do sledećih otkrića:
Kako bi povezali brzinu starenja mozga sa hranljivim materijama u našoj ishrani, istraživači sa Univerziteta Ilinois i Nebraska-Lincoln uporedili su povezanost određenih dijeta sa sporijim starenjem mozga kod 100 dobrovoljaca starosti između 65 i 75 godina. Detaljnim pregledom identifikovali su dva različita tipa starenja mozga. Donekle i očekivano, sporije starenje je povezano sa unosom hranljivih materija iz mediteranske ishrane.
Hranljive materije koje usporavaju starenje mozga
Masne kiseline, poput onih koje se nalaze u ribi i maslinovom ulju, i antioksidansi kao što je vitamin E, koji se nalaze u spanaću i bademima, bili su među identifikovanim korisnim biomarkerima, kao i karotenoidi, biljni pigmenti koji se nalaze u šargarepi i bundevi za koje je ranije pokazano da smanjuju upale u telu i štite ćelije od oštećenja.
Pored navedenog, ovim istraživanjem je obuhvaćen još jedan biomarker koji se povezuje sa sporijim starenjem, a to je holin. Nalazi se u visokim koncentracijama u žumancima, mesu i soji.
Hrana protiv rizika od razvoja Alchajmerove bolesti
Sve je više dokaza da dijeta igra značajnu ulogu u starenju mozga, a svaka nova studija pomaže u pružanju boljeg uvida u to kako je naš mozak blisko povezan sa svim drugim delovima i funkcijama tela. Čak i mala prilagođavanja onoga što jedemo mogu značajno pomoći u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest, prenosi živim.hr.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.