Ovaj kolač potiče sa američkog juga. Tradicionalno se priprema sa breskvama i predstavlja pravi južnjački ponos, s obzirom na to da ovog voća na jugu ima u izobilju.
Kobler se pravi tako što se prvo poređa voće, a preko njega kašikom stavlja biskvit. Naravno da ga možete praviti i sa drugim vrstama voća.
Šta nam je sve potrebno:
- 1kg voća (u našem slučaju crveni miks voća)
- sok od pola limuna
- 200gr šećera
- prstohvat soli
- 3 kašičice skroba (kukuruznog)
Za testo:
- 180g brašna
- 150g šećera
- pola praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1,5dl pavlake za kuvanje
- 70gr putera
Način pripreme:
Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Voće iseći na manje komade (ukoliko su breskve), posuti šećerom i sokom od pola limuna pa sve pomešati sa kukuruznim skrobom i malo soli.
Zajedno pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so, kockice putera utrljajte u brašno. Zatim dodati pavlaku za kuvanje i sve zajedno promešajte. Dobićete testo srednje gustine.
Posudu za pečenje premažite puterom, potom prekrijte dno voćem, preko voća odgore stavljajte testo kašikom u vidu grudvica (idealna je kašika za sladoled).
Peći 45 minuta na 180C, dok testo ne dobije zlatno žutu boju. Dok se kolač lagano bude pekao voćni sok će se pretvoriti u sjajan kremasti sos, zahvaljujući kukuruznom skrobu.
Nakon pečenja kobler malo ohladiti, ali se desert poslužuje topao sa dodatkom kugle sladoleda.
Uživajte!
https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.