Jaje je zahvalna namirnica, jer može da se pripremi na veliki broj načina, i nezaobilazan je dodatak različitim testima, testenini, filovima za kolače i torte. U ponudi su jaja iz slobodnog uzgoja i ona koja najčešće nalazimo u radnjama, međutim možemo da biramo i boju jaja – belu ili smeđu. Iako možete pomisliti da se s bojom menja i sastav jaja, to nije slučaj, već boja kokoške određuje kako će izgledati, piše punkufer.dnevnik.hr.
Bele kokoške najviše su zastupljenje u SAD-u i legu bela jaja, dok su kokoške smeđeg perja češće u Evropi, pa tu prevladavaju i takva jaja. Razlike nema. I smeđa i bela jaja iznutra su jednaka. U Americi su smeđa jaja skuplja, pa se tamo često (pogrešno) smatraju kvalitetnijima, zdravijima ili ukusnijima. Mogu se naći i jaja koja imaju zelenkastu ili plavu nijansu, što ponovo određuje vrsta kokoške.
Razlike možemo pronaći ako upoređujemo jaja iz slobodnog uzgoja s komercijalnim. U slobodnom uzgoju na manjim gazdinstvima kokoške legu manje, jedu više te imaju veću slobodu kretanja, što utiče na izgled jaja iznutra. Što je boja žumanca intenzivnija, odnosno ima tamniju narandžastu boju, to su veći izgledi da su ih snele kokoške kojima je dopušteno slobodno kretanje.
Osim toga, jaja iz slobodnog uzgoja nešto su teža od kupovnih jaja iz trgovina te imaju deblju ljusku, što je korisno prilikom transporta jer teže pucaju.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.