Ako jedete kivi svako jutro, prema nekim istraživanjima, možete sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka i nivo triglicerida u krvi za čak 15 odsto, čime se sprečava nakupljanje plaka na zidovima arterija, te čuva zdravlje srca i krvnih sudova.
Ne morate da ljuštite ove smeđe plodove. Prerežite ih na pola i kašićicom izvadite zeleno meso za laganu užinu bogatu vlaknima.
Prepun antioksidansa
Plodovi kivija smatraju se supervoćem – prepuni su antioksidansa, vitamina C, kalijuma, folata, polifenola (fenolne kiseline) i vlakana, te su dobar izvor vitamina E. Kivi uz to poboljšava probavu nekoliko uobičajenih proteina iz hrane, uključujući teško probavljive proteine kazein/natrijev kazeinat (mlečni protein) i protein goveđih mišića, a za to je najzaslužnija njegova glavna komponenta – aktinidin, enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.
Dobar i za probavu
Kivi takođe ublažava zatvor omekšavajući stolicu. Iako mnogi znaju za dobrobiti kivija kao voća, preovladava mišljenje da su njegove moći kao prirodnog pomagača probavnog sistema često zanemarene u korist drugih načina pomoći probavi.
Uz sve to, kivi ima sposobnost sprečavanja oštećenja DNK, a poznato je da je oksidativni stres sa svojim posledicama na DNK rizičan faktor za rak debelog creva.
Izvor. zivim.gloria.hr
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.