Kokice su mnogima omiljena užina, a možda niste znali da u njima možete uživati bez grižnje savesti. Naime, to zavisi od načina na koji jedete kokice.
„Definitivno smatram kokice zdravom užinom. Ne samo da nam pomaže da budemo siti i zadovoljni, već su i lako dostupni i pristupačni. Svestrani su u pogledu preliva i ukusa koje možete dodati“, rekla je dijetetičarka Merijan Volš.
Postoji mnogo načina za pripremu kokica. Elementi kao što su ulje, so, drugi ukusi i sastojci utiču na njihovu ishranu. Kokice koje pripremate kod kuće, bez punog ulja, uvek su bolji izbor od onih koje dobijete u bioskopu. Takođe, kokice za mikrotalasnu pećnicu mogu sadržati dodatnu so i druge sastojke poput putera ili sira koji dodaju kalorije.
Kokice su integralne žitarice, bogate vlaknima, sadrže antioksidante, kao i vitamine i minerale. Najzdraviji način da ih pripremite je da ih kokate na pari, bez ulja, piše Klivlendska klinika a prenosi IndexHR.
Ako odlučite da koristite ulje, izaberite zdrave masti, poput onih koje se nalaze u orahu, avokadu, repici ili ekstra devičanskom maslinovom ulju. Takođe je najbolje preskočiti puter i puno soli.
Ukus kokica možete poboljšati dodavanjem ljutog sosa, balzamiko sirćeta, začinskog bilja, začina, putera od kikirikija ili malo rendanog sira.
Imajte na umu da tri šolje običnih kokica na pari sadrže oko 100 kalorija i bez natrijuma ili masti osim ako ih ne dodate.
Možemo li jesti previše kokica?
Tehnički, možemo da jedemo previše bilo čega, ali prema Volšu, kokice je teško preterati. S obzirom na njihovu zapreminu, postoji šansa da ćete biti siti nakon samo šoljice ili dve. Ako ne sadrže puno putera i soli, nekoliko porcija neće štetiti zdravlju. Međutim, ljudi sa dijabetesom ili drugi koji moraju da paze na unos ugljenih hidrata treba da paze na veličinu porcija kokica.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.