Pirinač, bogat vitaminima i mineralima, osnovna je namirnica za mnoge populacije i kulture.
Više od 100.000 sorti pirinča gaji se u više od 100 zemalja širom sveta, ali 90% globalne proizvodnje pirinča dolazi iz Azije.
Sorte pirinča se razlikuju u kvalitetu i hranljivim materijama, ali nakon obrade nakon berbe obično se klasifikuju kao beli ili smeđi pirinač. Smeđi pirinač se često smatra zdravijim jer prolazi kroz manje obrade, dok je beli pirinač šire korišćen. U debati o smeđem i belom pirinču, koji od njih je bolji?
Kako se smeđi i beli pirinač razlikuju?
Sve vrste pirinča su bogate ugljenim hidratima, a sadrže i male količine proteina i minimalne masti. Međutim, smeđi pirinač je celovita žitarica, što znači da sadrži sve delove zrna, uključujući opnu, klicu i endosperm. Zadržava više hranljivih materija, poput vlakana i vitamina, ali se duže kuva i ima žvakaću teksturu u poređenju sa belim pirinčem.
Beli pirinač je rafinisana žitarica, što znači da prolazi kroz više procesa obrade koji uklanjaju opnu i klicu. Uklanjanjem vlaknaste spoljašnjosti zrna gubi se deo hranljivih materija, ali bez opne i klice, beli pirinač se brže kuva i ima mekšu teksturu.
Koji je bolji za zdravlje?
Zdravlje i dobrobit su veoma individualni, pa postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja između belog i smeđeg pirinča. Iako smeđi pirinač sadrži više vitamina i minerala od belog, to ne znači da je uvek bolja opcija.
Na primer, njegov veći sadržaj fosfora možda nije bezbedan za osobe sa istorijom bubrežnih problema ili bolesti bubrega. Ipak, umeren unos smeđeg pirinča obično ne predstavlja značajne zdravstvene rizike. Fosfor iz hrane se ne apsorbuje u telu onako kako se ranije mislilo.
Osobe koje trebaju da povećaju unos vlakana mogu ceniti veći sadržaj vlakana u smeđem pirinču. Pola šolje smeđeg pirinča sadrži otprilike jedan gram više vlakana nego ista količina belog pirinča. Povećan unos vlakana je povezan s poboljšanjem crevne mikrobiote, što podržava zdravlje srca, osetljivost na insulin i crevnu pokretljivost.
Ipak, beli pirinač se može uključiti u pažljivo osmišljenu, izbalansiranu ishranu. Mnoge kulture ističu beli pirinač u svojim tradicionalnim kulinarskim jelima. Ishrana se ne odnosi samo na opskrbu telom, već je i socijalna i kulturna, a prihvatanje tradicija može pružiti stabilnost i povezati vas s vašim korenima. Registrovani dijetetičar može vam pomoći da istražite mnoge faktore koji mogu uticati na to koji je pirinač najbolji za vaše zdravlje — fizičko i mentalno, prenosi Health.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.