Sir može biti zdrav u umerenim količinama.
Prema Međunarodnom udruženju proizvođača mleka, sir ima bogatu kulinarsku istoriju, a ljudi ga prave više od 4.000 godina. Postoji 2.000 vrsta sira, ali koji je najzdraviji?
Rane studije su potvrdile vezu između visokog unosa zasićenih masti iz mlečnih proizvoda i većeg rizika od srčanih oboljenja. Ali punomasni mlečni proizvodi možda nisu tako nezdravi kao što se ranije mislilo, prema nedavnim istraživanjima.
„Sir je potpuno zdrav i može biti deo opšteg plana zdrave ishrane“, rekla je dijetetičarka Vanesa Riseto nakon objavljivanja pregleda studija iz 2023. u kojima je utvrđeno da je sir bogat hranljivim materijama i da ima „neutralne do umerene koristi za ljudsko zdravlje“.
I dijetetičarka Natali Riko se slaže da u ishrani ima mesta za sir.
„Generalno, nema potrebe da izbegavate sir, osim ako osoba nema alergiju na mlečne proizvode. Dobro je i preskočiti ga u slučaju intolerancije na laktozu. Međutim, sir treba tretirati kao dodatak jelu, a ne kao glavno jelo“, rekla je ona.
Kada je u pitanju najzdraviji sir, svež sir je broj jedan.
„Ima manje zasićenih masti i više proteina od većine drugih sireva“, ističe Riko.
Pola šolje malomasnog (2%) mladog sira ima:
90 kalorija
12 grama proteina
2,5 grama masti
5 grama ugljenih hidrata
125 miligrama kalcijuma (10% dnevne vrednosti)
Svež sir je manje slan izbor od drugih vrsta, a čak možete kupiti niže verzije natrijuma.
„Drugi u kategoriji najzdravijih sireva su meki sirevi poput rikote ili mocarele, koji se prave od nemasnog ili obranog mleka, pa imaju manje zasićenih masti i generalno su zdraviji“, tvrdi Rico.
Još jedna dobra opcija je feta sir. Tvrdi sirevi kao što su parmezan, čedar i švajcarski prirodno imaju manje laktoze, tako da ljudi sa netolerancijom na laktozu mogu imati koristi od odabira ovih proizvoda
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.