Radič pripada porodici cikorija, srećemo je još pod nazivom endivija.
To je biljka koju možemo naći u žutoj, crvenoj, zelenoj boji ili u varijetetima šarenih.
Posebno se može pomenuti Belgija, gde se uzgoj ove biljke radi na način da joj se uskraćuje prirodna svetlost, samim tim se kontrolisano utiče na boju, dužinu i gorčinu ploda, kao takva je veoma cenjena na tržištu.
Radič je izvrstan hrskavi dodatak salatama, kojima pruža poseban prijatan gorak ukus samog jela.
Upravo ta gorčina radiču je omogućila da bude prepoznat u narodnoj medicini pošto efikasno deluje na organe za varenje, dobar je laksativ.
Od davnina je poznato da su lišće i koren radiča veoma korisni i to iz više razloga.
Radič je odličan izvor betakarotena i vitamina C, zatim je bogat lecitinom.
Pouzdano se zna da pomaže jetri i da podstiče lučnje žuči, jača želudac, čistri jetru, bubrege.
Kao antioksidant štiti srce i jača imuni sistem.
Kada govorimo o lekovitosti radiča, mislimo prvenstveno na koren biljke koji je najkorisniji u jesenjem periodu i daje najviše mogućnosti, nekada je usitnjena cikorija bila korišćena kao zamena za kafu.
Radič možemo iskoristiti za pripremu sveže salate, ali isto tako u pripremi variva, kao dodatak kod rižota, testenine ili pečen na grilu kao što rade Italijani.
Nakon pečenja, narendati sir preko radiča i dodati začine uz aćeto balzamiko, to bi bilo sasvim dovoljno za obrok.
Ako bi dodali komadiće pržene slaninice ili šunke sa pavlakom za kuvanje, to bi već bio odličan preliv za neku testeninu.
Na koji način pripremiti radič, nakon što ga operemo, prvo biljku prerezati na pola, pa svaku polovinu izrezati na tanke trakice i staviti u posudu za salatu.
Sezonski dodaci su čeri paradajz, krastavac, rotkvice, luk, uz nacepkanu mocarelu. Sve sastojke dobro začiniti i izmešati.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.