kokiceFoto: Weyo / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Skoro da ne postoji osoba koja ne voli kokice, a o ovim popularnim grickalicama stalno se raspravlja – da li su dobre ili loše za gubitak težine. Pa, evo i odgovora.

Jedna od primarnih prednosti kokica je visok sadržaj vlakana, koja su ključna za zdravlje probave i mogu pomoći u gubitku težine tako što ćete se duže osećati sitima.

Kokice bez ulja imaju malo kalorija. Porcija od tri šolje sadrži oko 90 do 100 kalorija. Takođe, gotovo da ne sadrže masti i šećere. Ovo čini kokice odličnom užinom za one koji broje kalorije.

Zbog visokog sadržaja vlakana, kokice nam mogu pomoći da se osećamo sito uz relativno mali unos kalorija. Ovo može smanjiti ukupni unos kalorija, što je možda najvažniji faktor u gubitku težine. Pored toga, zamena manje zdravih grickalica kokicama može biti pametna strategija za smanjenje unosa kalorija.

Potencijalni nedostaci kokica

Najveći rizik kod kokica su nezdravi aditivi. Maslac, karamela i sir značajno povećavaju sadržaj kalorija i masti, što umanjuje prednosti omiljene užine. Čak i kokice bez dodataka mogu doprineti debljanju ako se konzumiraju u prevelikim količinama. Kontrola porcija je ključna.

Pored toga, kokice u mikrotalasnoj pećnici i prethodno upakovane kokice često sadrže dodatne masti, šećere i veštačke arome, što ih čini manje idealnim za mršavljenje, piše Masala Monk.

Domaće kokice, bez dodataka, generalno su bolje za mršavljenje od kokica koje se kupuju u prodavnici ili one za mikrotalasu. To je zato što možemo da kontrolišemo prelive i veličinu porcija, pa nam u tom slučaju i mogu pomoći oko mršavljenja, prenosi index.hr.

Dakle, kokice ipak predstavljaju savršenu užinu, jer šalju mozgu signal sitosti, pa se sledeći obrok dosta odlaže. Predstavljaju i jedine grickalice koje sadrže 100 % neobrađeno integralno zrno, pa samo jedna porcija kokica može da zadovolji čak 70 % dnevne potrebe za celovitim žitaricama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari