Kolači sa jabukama svakako zauzimaju posebno mesto među sladokuscima i retko ko može da im odoli.
Kolač sa jabukama i grizom je verovatno nešto najjednostavnije što možete da napravite. Pravi se lako, potrebno vam je malo sastojaka i ni kap tečnosti.
Najviše vremena će vam odneti rendanje jabuka.
SUVI SASTOJCI
Sastojci
Brašno 2 šolje
griza 2 šolje
Prašak za pecivo 1 komad
Šećer 1 šolja
Vanilin šećer 1 komad
FIL
Sastojci
Jabuka 1,50 kg
Vanilin šećer 1 komad
Cimet šećer 0,50 šolja ili malo cimeta
Maslac 150 g
Postupak
Brašno i prašak za pecivo prosejati. Dodati griz i šećer. Sve izmešati i podeliti na 3 jednaka dela. Jabuke narendajte i pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Podeliti na 2 jednaka dela. Jabuke nemojte cediti, jer će njihov sok natopiti izliveno testo i ono će tokom pečenja postati mekano.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Posudu za pečenje premažite puterom ili uljem. Suve sastojke staviti kao prvi sloj, poravnati kašikom, dodati pola jabuka, rukama ili kašikom, dodati drugi deo suvih sastojaka, poravnati kašikom i malo pritisnuti, pa dodati preostale jabuke.
Utisnite jabuke i pospite poslednji sloj suvih sastojaka. Sve dobro pritisnite.
Preostali puter narendati ili iseći na tanke trakice i premazati preko torte.
Pecite oko 45 minuta.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.