Plavo ljubičaste bobice borovnica su tu, prava sezona. U ponudi su nam planinske šumske borovnice koje su sitnije tamnije boje kao i gajene kultivisane borovnice čiji je plod znatno krupniji i sočniji.
Borovnica spada u veoma zdrave namirnice, superhrana, koje treba jesti sveže.
Naišli smo na podatak da borovnica čak utiče na prozvodnju hormona sreće. P
ošto se mi bavimo hranom i receptima evo nama kolača koji sadrži puno borovnica, pa da sebe usrećimo.
Uvek osvežavajući limu čini da će vas ova kombinacija borovnica i citrusa u kolaču očarati, tako je ukusan i primamljiv na izgled.
Naravno i ovog puta se pridržavamo pravila da biramo recepte koji se jednostavno pripremaju, a da negde koliko je moguće slede sezonsku ponudu voća i povrća.
Kolač je idealan za pretoplo posle podne uz neki napitak kao što je kafa, čaj, sok.
Šta nam je sve potrebno:
- 500g borovnica
- 250g šećera
- 450g brašna
- 250ml mleka
- 4 jaja
- 125g putera
- 100ml neutralne pavlake
- narendana korica jednog limuna
- 2 pune kašičice praška za pecivo
- kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
Za glazuru:
- 150g šećera u prahu
- 2 kašike soka od limuna
Način pripreme:
Oprane i osušene borovnice posuti brašnom i fino ih obložiti sa svih strana. Višak brašna odstraniti.
U brašno dodati prašak za pecivo, so.
Mikserom umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno, mleko, pavlaku, istopljeni puter, vanilu, narendanu koricu limuna. Lagano ručno sjediniti sastojke.
U pripremljenu smesu dodati borovnice, promešati, ali pažljivo, ne želimo da se boja od borovnica razlije po testu.
Kalup za pečenje (okrugli) namazati puterom posuti brašnom, izlitii sadržaj u kalup i peći 40-45 minuta na 170C. Nakon toga ostaviti kolač da se ohladi pa ga prevrnuti na tacnu.
Glazuru napraviti na sledeći način, ručno umutiti šećer u prahu sa sokom od limuna, ako je glazura gusta dodati još jednu kašiku soka od limuna.
Kolač posuti glazurom i narendati dobro opranu koricu limuna.
Napomena: bilo koji silikonski kalup će vam biti od koristi. Kolač možemo dodatno oplemeniti ukusom citrusa tako što kolač izbodemo na nekoliko mesta pa će glazura ući u sam kolač.
Uživajte!
U potrazi za autentičnim srpskim receptom
Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.
Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: [email protected].
U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.